Побратимяване с град във Флорида

Созопол ще се побратимява с американския град Хайланд Бийч в щата Флорида, информира кметът на морската община Веска Караманова.

За партньорските отношения съдейства лично посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Джон Байърли, който бе на посещение в Созопол през ноември миналата година.

По време на визитата тогава, дипломатът и Караманова обсъдиха идеята да се установи бъдещо сътрудничество между Созопол и подходящ американски град. Първоначалното предложение бе курорт в щата Масачузетс на брега на Атлантическия океан, но впоследствие вниманието бе насочено към Хайланд Бийч – Флорида. Община Созопол изпрати своя презентация като водещ туристически център по Черноморието. В профила са представени основните културно-исторически паметници и темповете на развитие на различните видове туризъм в общината. В началото на февруари в администрацията пристигна отговор от американска страна, в която се декларира готовността на град Хайланд Бийч за установяване на партньорски отношения. Предстои уточняване на подробностите за среща между управниците на двата региона.

Созопол е побратимен с градове в Гърция, Унгария, Австрия, Беларус, но вече е на път да си сътрудничи и с презокеански партньор.

Източник: sozopol.bg