Министър Плевнелиев инспектира плаж Хармани в Созопол

Министър Плевнелиев инспектира плаж Хармани в Созопол 2

Въпреки откритите нарушения по Черноморието, няма да се премахват барове и капанчета по плажовете, каза регионалният министър

Министър Плевнелиев инспектира плаж Хармани в Созопол 3Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев се включи в работата на проверяващите на плажовете по Южното Черноморие с инспекция в Созопол, съобщиха днес от ведомството му. Въпреки десетките открити нарушения по курортите, няма де се прибегне до разрушаване на барове и капанчета по плажовете в средата на август, дори ако те са изградени в нарушение на закона.

Плевнелиев се закани в началото на следващия сезон туристически сезон догодина същите нарушители да бъдат проверени отново и при откриване на нередности ще се прекратяват концесионни договори и наемни отношения.

Най-честите нарушения по плажовете по морето са свързани с водноспасителната дейност, каза Плевнелиев. Пясъчните ивици, отдадени на концесия от МРРБ, са 60, а 20 са отдадени под наем. Отделно за други 70 плажа областните управители и кметовете по места са сключили договори за наем. Проверката показа, че неохраняеми остават 63 пясъчни ивици по Черноморието ни.

Това е втората проверка на министерството по Черноморието. Първата беше направена в началото на сезона, когато са констатирани над 179 нарушения. Според министъра след като сериозни проверки по плажовете се извършват от миналата година, нарушенията станали „значително по-малко“.

Инспекцията се прави чрез GPS система, която отчита с точност до сантиметри дали дадено заведение е заело повече от определената му площ и дали по плажната ивица свободната от платени чадъри зона е в рамките на закона – тоест 50%. В присъствието на журналисти бе направено замерване със сателитната система на едно от заведенията на плажа в Созопол, след което бе съставен и констативен протокол, тъй като обектът е разширен незаконно 3 пъти над определената му площ. Засега системата се прилага за плажове, които са отдадени за години на концесия, защото техните данни са отбелязани и замерванията стават лесно. Догодина същият подход трябва да бъде приложен и към плажовете, отдадени под наем.

Вчера bTV съобщи за сериозни оплаквания от страна на почиващите по Северното Черноморие, специално в кк “Златни пясъци”, където концесионерите ограничават достъпа на гражданите до плажовете. Гражданите са принудени да плащат за паркинг, шезлонги и чадъри, а разпъването на кърпи не навсякъде е позволено.

източник: livenews.bg