Плажът “Дюни-юг” ще бъде преотдаден на концесия

Плажът "Дюни-юг" ще бъде преотдаден на концесия 1
Снимка: batmilen / 4coolpics.com

Плажът “Дюни юг” е стопанисван от “Хелио тур С”, собственост на Николай и Евгения Баневи. Липса на осигурено водно спасяване на плажа установи проверка на министерството през септември 2010, при положение, че предната година такова също липсваше. “Хелио тур С” е концесионер още на къмпингите “Веселие”, “Градина”, “Каваците Юг”, “Черноморец” и “Златна рибка”, край Созопол. Плажът на къмпинг “Златна рибка” беше посочен като пример за добро стопанисване от Милен Топалов, директор на дирекция “Концесии” в Министерството на регионалното развитие.
Проект на решение за прекратяване на договора за предоставяне на концесия върху част от крайбрежната плажна ивица – морски плаж “Дюни-юг” внесе министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Решението ще бъде взето утре на заседание на Министерски съвет.

Министерството на регионалното развитие е за прекратяване на концесията заради системно не изпълняване на задълженията на концесионера.

209 морски плажа бяха без концесионери, а 68 без стопани през миналото лято. През активния туристически сезон бяха направени 100 планирани проверки и 50 внезапни. Наематели и концесионерите платиха солени глоби за над 400 хил. лв. Най-честите нарушения са липсата на водно спасяване, медицинско обслужване, разполагане на търговски обекти над разрешеното, не осигуряване на 50% свободна зона от чадъри и шезлонги.

Като пример за добре стопанисвани плажове бяха дадени още плажове: “Лозенец”, “Кабакум-север”, къмпинг “Смокините” и “Несебър-юг”, който беше отличник по водно-спасителна дейност.

През 2010 г. бяха събрани 10 млн. лв. от концесионни такси на плажовете, което се оказа с 18% повече спрямо 2009 г.

Източник: burgasnews.com