Певици от Черноморец обраха наградите на националния конкурс “С песните на Стайка Гьокова”

Певици от Черноморец обраха наградите на националния конкурс "С песните на Стайка Гьокова" 2

Певици от Черноморец обраха наградите на националния конкурс "С песните на Стайка Гьокова" 3Седмият национален конкурс „С песните на Стайка Гьокова” бе организиран от Община Карнобат и НЧ „Димитър Полянов 1862”.

Той е конкурс за изпълнители на тракийски песни  и се провежда на всеки две години. Целта му е да популяризира творчеството на тракийската певица Стайка Гьокова.

Тази година събитието се състоя от 27- 29 май в Карнобат в залата на читалището.

В следващите два дни бе конкурсната програма на певците. В нея взеха участие индивидуални изпълнители и фолклорни групи от читалища, тракийски дружества, пенсионерски клубове. Имаше представители от основните  и средни училища –предимно вокални групи, от организацията на инвалидите и др.

Певици от Черноморец обраха наградите на националния конкурс "С песните на Стайка Гьокова" 4Съгласно установения статут в този представителен форум на тракийската песен се състезаваха индивидуални изпълнители в две категории – самодейци  и професионалисти, както и певчески групи за автентичен и обработен фолклор.

Тази година участваха 37 формации за автентичен фолклор  и четири за обработен. Свои представители имаха общините Карнобат, Бургас, Средец, Сливен, Ямбол, Гълъбово, Стара Загора, Тунджа и Смядово.

Участниците изпълниха по две песни, бавна и хороводна. Едната  задължително бе от репертоара на прочутата Стайка Гьокова. Изпълненията бяха в съпровод на кавал, гайда, гъдулка, тамбура  и тъпан.

Професионално жури оценяше изпълненията.

Певици от Черноморец обраха наградите на националния конкурс "С песните на Стайка Гьокова" 5Голямата награда на Седмия национален конкурс „С песните на Стайка Гьокова” „грабнаха” изпълнителите от НЧ „Димо Николов 1909”.

Певческата група за автентичен фолклор беше абсолютен  фаворит на жури и публика и заслужено отнесе ценния приз в Черноморец. Формацията за обработен фолклор от същото читалище бе номинирана с първа награда.

И при индивидуалните изпълнители отново певиците от Черноморец бяха най-добрите. Двете сестрички Мими Димитрова и Златинка Димитрова бяха отличени с две първи награди в различните възрастови категории- до 10г. и до 18 год.

източник: прес център община Созопол