Паскал Бернабе ще обучава водолази край Созопол на 100 метра под вода 1

Паскал Бернабе ще обучава водолази край Созопол на 100 метра под вода

Паскал Бернабе ще обучава водолази край Созопол на 100 метра под вода 2
Паскал Бернабе ще води курсове за технически водолази на 100 метра под морското равнище край Созопол

Курсове за обучение на технически водолази ще се проведат в Созопол, Китен и Царево

Паскал Бернабе ще обучава водолази край Созопол на 100 метра под вода 3Обучение на технически водолази на дълбочина 100 метра ще бъде проведено през това лято за пръв път в България. Това ще се случи в рамките на курсовете, които ще проведе у нас световният шампион по дълбочинно спускане под вода Паскал Бернабе, съобщи председателят на Асоциация “Техникъл дайвинг България” Мирослав Славчев.

Французинът, постигна невероятните 330 метра под вода, ще посети  за втори път България.  През миналата година той осъществи своето първо гмуркане в Черно море благодарение на поканата, която получи  от русенеца Мирослав Славчев. Тазгодишната визита на Бернабе стартира на 15 юни. В продължение на две седмици  той ще проведе курсове по дълбочинно гмуркане съвместно с Асоциация “Техникъл дайвинг България”.

Паскал Бернабе ще обучава водолази край Созопол на 100 метра под вода 4

Курсовете ще се проведат в Созопол, Китен и Царево. Именно при последните два курорта има подходящи места от по 100 метра дълбочина, където може да се извърши обучението, предвидено от французина и неговите български колеги. За да участва в курсовете при световния шампион, водолазът трябва да е сертифициран по съществуващите системи, а също да има регламентирано количество записани гмуркания.

Екипировката и техниките в техническото гмуркане са различни от стандартните, но пък дават доста по-голяма сигурност  в дълочина

коментира Мирослав Славчев.

Паскал Бернабе ще обучава водолази край Созопол на 100 метра под вода 5

Още по темата:
Първият в България курс по техническо грумкане у нас под ръководството на световният шампион по дъблочинно спускане под вода Паскал Бернабе се състоя през август 2010 г. Акцентът в началното обучение бе осигуряването на възможност водолазите да се справят с почти всички аварийни ситуации, в които могат да попаднат – включително плуване без въздух, без плавник и  някои  умения,свързани с ползването на специфичното техническо оборудване. Той е и фундаментален за по-нататъшното развитие на един технически водолаз.

Вторият етап бе за ползването на висококислородни газови смеси по време на декомпресионното изплуване от дълбочина – това е технология, при която се използват газове с високо съдържание на кислород. Третият курс бе за ползване на дънни технически газове /тримикс/,  предсатвляващи смес от кислород, азот и хелий, позволяващи престой в по-големи дълбочини  и на висококислородни  смеси за декомпресия при изплуване.

Паскал Бернабе ще обучава водолази край Созопол на 100 метра под вода 6

Асоциация “Техникъл  дайвинг България” (Technical Diving Bulgaria) бе официално учредена през  януари 2011 г. Нейното седалище е в Русе, а Мирослав Славчев, инструктор по техническо гмуркане, е председател на управителния й съвет. Световният шампион по дълбочинно спускане под вода Паскал Бернабе е почетен член на организацията.
Целите на асоциацията са свързани с популяризиране и развитие на „техническото гмуркане” като съвкупност от специфично водолазно оборудване, техники и практики под и над  вода. Идеята на членовете й е и да се занимават с подготовка, обучение и повишаване на водолазната си квалификация, а също да правят това и за хора извън организацията. Популяризирането на подводния туризъм в страната е друга цел на асоциация “Техникъл дайвинг България”.

уеб сайт на Паскал Бернабе: www.pascalbernabe.com;

източник: burgasnews.com