Евро финанси за остров Свети Кирик 1

Евро финанси за остров Свети Кирик

Евро финанси за остров Свети Кирик 2„Една значителна сума ще бъде заделена за археология, като остров Свети Кирик е сред обектите с национално значение“

сподели министърът на културата Вежди Рашидов по време на посещението си в Созопол. Парите ще дойдат от неусвоените средства по европейските програми за програмния период 2007-2013 г. До тогава трябва специалистите да изчислят какви средства са необходими за довършване на археологическите разкопки на острова и тяхната консервация.

Евро финанси за остров Свети Кирик 3Министър Рашидов заяви, че има готовност да осигури средства още тази есен. Той получи уверение от Кръстина Панайотова, че археолозите ще работят дори и при лоши метеорологични условия, за да приключат с дейностите на острова.
Министър Рашидов пристигна в Созопол придружаван от зам. областния управител Атанас Терзиев и бяха посрещнати от кмета Панайот Рейзи и директорът на НИМ Божидар Димитров на разкопките до църквата “Св. св. Кирил и Методий”.

Министърът не скри възхищението си от обекта и похвали община Созопол и археолозите, които са успели за кратко време да покажат археологическия обект в целия му блясък. Кметът Панайот Рейзи запозна госта си с бъдещия проект за центъра на града, в който са включени разкопките, при които бяха открити църква, митница, останки от манастир и скелетите на вампирите. Проектът предвижда експониране на археологическите обекти в центъра на града на няколко нива, подземни галерии и съвсем нова визия на входа към Стария град.

Евро финанси за остров Свети Кирик 4Министър Рашидов съобщи още, че са отпуснати още средства за археологическите обекти по проекта „Виа Понтика”, като за Созопол те са 325 хил. лв. и включват и подводна археология, и за Черноморец още 90 хил. лв. за крепостта Акра.

източник: sozopol.bg