Панайот Рейзи: Старият Созопол е предпочитан от хора, които обожават неговата атмосфера

Панайот Рейзи: Старият Созопол е предпочитан от хора, които обожават неговата атмосфера 1За предстоящия летен сезон в Созопол, за културната програма, която е подготвила общината за туристите във връзка с 2620 години от основаването на древния град, за новите маршрути, за развиването на историческия и поклоннически видове туризъм и за проблемите с неохраняемите плажове разговаряме с кмета на община Созопол Панайот Рейзи.

Въпрос: Тази година Созопол отбелязва 2620 години от създаването си, как гостите на града ще почувстват тази годишнина?
Панайот Рейзи: Това е една голяма годишнина за нас. Подготвили сме атрактивно лято за всички посетители на Созопол. Ще има много представления, изложби и концерти. Културната ни програма е много богата и тя е изцяло свързана с юбилея на Созопол. Центърът на този голям празник ще бъде на 17 юли, в деня на Света Марина – патрона на Созопол, когато празненствата ще бъдат три дни. Каним всички туристи и всички, които искат да споделят живота на Созопол с нас да заповядат.
Въпрос: На гърба на Археологическия музей има издигнат нов параклис. Каква е историята за неговото изграждане?


ПанайотРейзи: Това е параклис на Свети Николай Чудотворец, закрилник на рибарите. Инициативна група от граждани на Созопол начело с капитан Гайдаров го изградиха на частни начала, а общината помогна с предоставянето на терена. Близо година и половина се гради параклисът. В началото на мандата беше открит и осветен. Това е прекрасна придобивка за града. Идеята ни е да организираме пешеходен тур с посещение на поредица от параклиси и църкви и този параклис на „Св. Николай Чудотворец” е в началото на маршрута. Следва църквата „Св. Св. Кирил и Методий”, продължаваме към „Св. Георги”, църквата „Богородица”. Има и друг много интересен параклис „Св. Константин и Елена” и така стигаме до картинната галерия в Стария град, където приключва разходката. Идеята е през следващата година това да се осъществи и да започнем да формираме туристическите маршрути в Стария град. 
Въпрос:Казвате, че историческият туризъм води по-богати туристи. До къде стигнаха разкопките и предвиждате ли нови маршрути на база на новите открития?
Панайот Рейзи: Предстои до 15 юни да бъде завършена и художествено осветена крепостната стена, за да могат туристите да я разглеждат. По крепостната стена, която възстановяваме има два участъка, които трябва да довършим. Надяваме се, ако всичко върви нормално и има средства макар, че кризата все пак си дава отражението, до следващия сезон да сме готови напълно с реставрираната крепостна стена, особено ако Министерство на културата ни помогнат. Завършването на този проект също ще допринесе за интереса към нашия град. Друго интересно място е остров „Свети Иван”, където продължават археологическите проучвания. Там е заложено цялостно възстановяване на съществувалия в миналото манастир. Има доста интересни неща, които може да покажем при нас. Надяваме се, да се осъществи и идеята на Министерство на културата за оформяне на голям музей на остров „Св. Кирик”. Друга идея, която имаме и която стои на дневен ред, е възстановяване статуята на Аполон в естествен ръст. Имаме намерението да направим няколко неща, които с течение на времето да станат символи на Созопол.
Въпрос: Колко пари е отделила община Созопол тази година за археология и за възстановяване на исторически обекти?
Панайот Рейзи:Тази година сме отделили близо 400 000 лева. Половината от тях са за възстановяване на крепостната стена. Има и средства за възстановяване на някои от църквите. 
Въпрос: През лятото Созопол нараства няколкократно, а проблем за повечето курортни градчета е паркирането. Решен ли е този проблем при вас? Неведнъж сте казвали, че сте против ограничителния режим, така ли ще е и това лято?
Панайот Рейзи: Няма да има ограничителен режим. За сега успяваме да се справим. Имаме един резерв, който до момента не се е налагало да ползваме и това е участък от остров „Св. Кирик”. Имаме разрешение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството да го ползваме и него. Това лято ще бъдат отворени всички общински паркинги, но има и два частни. Отделно от това засилваме контрола в Стария град с полицейски патрул, които ще са в непрекъснато движение, така че и тази година ще се справим. Преди дни имахме общоградско събрание, на което помолих нашите граждани да насочват своите туристи към паркингите и ако някой паркира пред дома им трябва да се съобразява, че сутрин рано трябва да мине сметоизвозващия автомобил. Надявам се да успеем да се справим с проблема, защото той наистина е голям. Старият град е много специфичен, движенето е много ограничено. Въпреки че сме организирали еднопосочно движение по улиците, то не винаги се спазва. Проблемите си ги имаме, но в крайна сметка сме свикнали и се надяваме и тази година да се справим. Дано сезонът да е такъв какъвто аз го предричам, а аз смятам, че ще е добър.
Въпрос: Какви туристи очаквате тази година?
Панайот Рейзи: Както всяка година ще имаме туристи от различни страни, но това лято очакваме повече румънци, сърби и македонци. Тук идват англичани, датчани, унгарци, поляци, чехи и разбира се най-добрите туристи – българите. Тези, които са идвали, ще дойдат пак. 
Въпрос: Успяхте ли да привлечете богатите туристи, както искахте?
Панайот Рейзи: Ние нашата работа сме си я свършили дотолкова, че сме участвали почти на всички туристически борси. Постоянно рекламираме Созопол. Опитваме се да наложим историческия туризъм и може би от там ще дойде и новият турист, а също така имаме желание да развиваме и поклонническия туризъм. Това също е интересен туризъм, който има своите привърженици и работим в тази посока. Не случайно Вселенският патриарх Вартоломей дойде в Созопол. Той мина по всички места, по които е вървял Свети Андрей Първозванни и това посещение е сериозен знак за нашия град. Това е един знак и за християните, че има за какво да се дойде в Созопол.
Въпрос: Има ли съперничество между Стрия и Новия град в Созопол?
Панайот Рейзи: Няма какво да се заблуждаваме, Старият град изостава по отношение на квартирите. Тук къщите са много по-малки, по-късно строени, стари и за това условията не са толкова луксозни. В Стария град идват хора, които го обожават заради атмосферата. На някои тук им е минало детството, младините, старините – това са хората, които идват в Стария град. За тях даже има чар в това да се къпят в една обща баня. Истината е тази, макар да се направиха и много нови къщи в Стария град, които отговарят на съвременните изисквания, но няма големи възможности, докато в Новия град улиците, къщите и заведенията са нови. Няма място за конкуренция – едните казват: „Ние живеем в Стария град”, а другите: „Ние живеем в Новия”.
Въпрос: Как върви строителството в общината предвид дадените строителни разрешения, съживява ли се този отрасъл във ваканционните имоти тук? 
Панайот Рейзи: Замряло е строителството, макар че главният архитект ми каза, че през последните един, два месеца има раздвижване, но те ще започнат строителство едва след като свърши забраната, след 10 септември. Може би сте чули, че доста от градовете тази година тази забрана не я приложиха и напълно правилно. При нас няма как да стане, направихме компромиси по отношение на някои довършителни работи. Разрешихме след моята заповед за забрана на строителството, на някои, на които им беше спешно, да довършат своята дейност, защото в крайна сметка кризата е толкова голяма, че ако може да създадем някаква работа защо да не я създадем.
Въпрос: Какви ремонти успяхте да направите в града след тежката зима и имаше ли възможност? 
Панайот Рейзи: По отношение на инфраструктурата ние в момента ще започнем да асфалтираме, не за друго, а защото финансово бяхме затруднени. От друга страна процедурите са дълги, но трябва да се спазят. До края на седмицата ще извършим асфалтирането по пътя Созопол – Черноморец и от 15 юни ще бъдем готови. В този период ще направим и ремонт на тротоарите в града, за да може най-късно до 20 юни всичко да е изчистено. 
Въпрос: Как стои проблемът с безстопанствените плажове на територията на Созопол, плажа на Черноморец се очертава да бъде такъв поне в началото на сезона?
Панайот Рейзи: Плажовете са си проблем. Проблем, който не мога да разбера защо държавата не иска да го реши. Част от плажовете ще останат безстопанствени, което е лошо. Проведохме сериозна среща в областна управа. Там в момента има хора, които разбират проблема – зам.-областният управител е от Несебър, а областният управител е от Созопол. Аз и на тях им казах, че въпросът е в това, че когато свърши лятото проблемът е забравен. Като дойде следващото лято отново се сещат. Според мен тези плажове, на които няма инфраструктура и комуникация, трябва да ги дадат на общините и ние да мислим за напред как да ги оправим. Там където са дадени на концесии нека си вървят концесиите, в крайна сметка държавата е отдала най-добрите плажове и не случайно ги е дала, но този проблем трябва да бъде решен. Неприятно е, защото туристът като дойде не може да разбере защо на плажа няма спасители, за него няма неохраняема зона и когато стане инцидент, тогава става още по-лошо и трудно за обяснение. На наша територия са 15 плажа, а от тях само пет са отдадени на концесия, а два или три са дадени по договори под наем за пет години. Така останалите остават без стопани. Не зная дали ще ни ги дадат на нас, защото това са големи плажове. Сред тях са плажовете Дюни- север, Градина – централен, Градина, Червенка -север, Черноморец, на залива Вромос, Каваци – централен.
Въпрос: Това са посещаеми плажове?
Панайот Рейзи: Това е неприятното, че са посещаеми. 
Въпрос: Вие готови ли сте веднага да реагирате, ако ви ги дадат за стопанисване?
Панайот Рейзи: Ще реагираме, какво да правим. Ще ги обявим бързо на нормални, ниски цени. Едно нещо не може да се разбере, че има плажове, където целта е да се отдадат дейностите – на тях да има спасители, да бъдат почистени и подредени, дори и ако трябва да се отдадат на символична цена, както го правихме ние в предходните години. Ние ги отдавахме за по 5000 – 10 000 лева, като накрая даже им връщахме парите и удържахме от тях 30%. Сега какво става сложиха едни високи цени от по 100 000 – 200 000 лева . И стопанинът като даде 200 000 и после още 100 000 за поддръжката, от къде ще ги избие тези пари – няма откъде.
Катя НИКОЛОВА 
Източник: радио „Фокус” – Бургас
В интервюто са използвани въпроси и на други медии.