Панайот Рейзи: Нямаме проблеми с тока, нямаме недоволни туристи

Панайот Рейзи: Нямаме проблеми с тока, нямаме недоволни туристи 1Г-н Рейзи, каква е ситуацията в Созопол и курортите в общината? Имате ли ток? Имате ли режим?

Никакъв режим. Токът не е спирал изобщо. Вървят нещата, нормално е всичко.

В нито един момент не ви е спирал токът, така ли?

Може и да е спирал за 5-10 минути, това са едни такива частични аварии, някой трафопост може да не е издържал. Районът е пълен догоре с туристи, хотелите са големи, климатиците са много. Това са си нормални неща. Тук изгори нещо, там друго, то няма как. Никой не може да изчисли товарите.

Притеснявате ли се, че може да бъдете засегнати от тези кратки аварии, че туристите могат да бъдат недоволни?

Не, не се притеснявам. За цяло лято мисля, че токът е спрял веднъж или два пъти, и то за 5-10 минутки. В цял свят се случват такива неща.

И няма недоволни туристи?

Изобщо.

Изненадана съм от спокойствието ви, защото ваши колеги например заговориха за двоен аршин – токът не се гаси в големите курорти, където има много чужденци, а се изключва в по-малките, посещавани основно от българи.

Не, няма такъв двоен аршин. Всичко си е нормално.

В предишните години имали ли сте такива аварии?

Ако през 2008-ма не беше направена електрическата подстанция в Созопол, защото ние нямахме такава, дърпахме ток от Бургас и Приморско, сигурно сега аз и директорът на КЕЦ-а в Приморско щяхме да висим на някой стълб. А Созопол щеше да бъде като дискотека. Но понеже успяхме през 2008-ма, преди лятото, да я пуснем, оттогава нямаме никакъв проблем. Заявявам го най-отговорно – в Созопол проблем с електричеството нямаме. Както Созопол, така и Черноморец, така и Равадиново.

С какви пари е направена тази електрическа подстанция?

Финансира я НЕК през някакъв датски фонд.

Споделяте ли тезата, че предприемачите, инвеститорите в туризма трябва да се включат в изграждане на електропреносните съоръжения?

Не! Не я подкрепям изобщо тази теза. Който се опитва да я прокарва, нека първо да не забравя, че тези хора първо си плащат данъците, инвестират достатъчно и в крайна сметка работата на държавата и общините е да подсигурим тока, водата и цялата инфраструктура. А ние в момента им извиваме на тях ръцете да си изграждат частично инфраструктурата сами, което според мен го няма в нито една държава.

А може би трябва да се потърси отговорност и как така са издавани разрешения за строежи на хотелски комплекс, така че сега легловата база да надвишава в пъти капацитета на електроразпределителната система и пречиствателните станции.

Още когато се проектира един проект, той минава на съгласуване през всички институции – общини, ВиК, Енергото. Нито един инвеститор няма да получи разрешение, ако самият район няма потенциал да подаде и водата, и тока, и канализационната система, и пътищата.

Ако не отчитате намаление, то можем ли да говорим дори за повишен интерес към Созопол заради откритите мощи на Йоан Кръстител?

Разбира се, страшно много се повиши интересът. В момента и през музея, и през църквата на ден минават по 4-5 хиляди човека. Това съответно води до оставяне на средства във всички останали сфери – и в културата, и в търговията, навсякъде.

Колко е билетчето за музея?

Хващате ме малко неподготвен, но мисля, че е 4 лева.

Добър приход на ден получавате от музея…

Е, те не минават всички туристи през музея, но през църквата – на 100 %, защото там са изложени мощите.

Как гледате на споровете около автентичността им? На спора около емоционалните изказвания на министър Божидар Димитров?

Какво да ви кажа, доказателствата са неоспорими. За мен тези спорове са типично български. Щом вече и папата се е изказал, че това са мощите на Йоан Кръстител, значи просто няма за какво да се спори. Ние сме малка държава и трябва някой отвън с по-тежка дума да каже каква е истината. Според мен откритието на остров Свети Иван е нещо уникално и оттук нататък навсякъде другаде, където се намират такива неща, трябва да го подкрепяме, защото и вие сигурно сте ходили в чужбина – там един камък да намерят, на който е стоял Христос, всички отиват да го видят. Дали е седял, дали не е седял… А при нас нещата са много сериозни, има доказателства, трябва да ги подкрепяме. В момента това е най-разпространеният вид туризъм – поклонническият. А ние, в България, имаме какво да покажем.

Правителството ви отпусна доста пари, имате ли идея какво ще ги правите?

Те са дадени по предназначени. С 420 хил. лв. за църквата “Св. св. Кирил и Методий”, ще й направим ремонт. Другите 900 хил. лв. отиват в археологията, по този начин за следващата година се надявам, че туристите, които ще дойдат, ще видят повече неща.

Как вървят подготовката на поредната “Аполония”?

На 28 август, живот и здраве, я откриваме. Надявам се, и тази година фестивалът да мине добре. Трудно е, знаете, че е криза навсякъде, но “Аполония” ще я има.

Източник: vsekiden.com