Панайот Рейзи: Между 2 и 2,5 млн. лв. ще бъдат необходими за цялостното възстановяване на крепостните стени на Созопол

Панайот Рейзи: Между 2 и 2,5 млн. лв. ще бъдат необходими за цялостното възстановяване на крепостните стени на Созопол 109.III.2011г. Интервю с кметът на община Созопол Панайот Рейзи пред агенция “Фокус” преди награждаването в класацията “Чудесата на България”:

Фокус: Г-н Рейзи, тази вечер ще получите награда за първото място на Созопол в класацията „Чудесата на България”. Ще представите и проекта за реставрация на крепостните стени. Какво представлява този проект и каква част от стените предвиждате да бъдат възстановени?
Панайот Рейзи: Град Созопол не е класиран на първо място в тази класация само заради проекта за реставрация на крепостните стени. В последните шест месеца, с откриване на мощите на Св. Йоан Кръстител, Созопол стана много атрактивен и при нас пристигат туристи-поклонници на Св. Йоан от цял свят. Този проект включва реставриране на крепостните стени на града, за да подчертаем, че в миналото градът е бил град-държава и крепост. Ще продължим да развиваме и вътрешните археологически разкопки. Друго важно място е островът Свети Иван. Развитието на острова обаче не го обявявам по тази програма. Там ще кандидатстваме по Норвежкия фонд, за да довършим проекта за реставриране на манастира. Но проектът за възстановяване на стената и кулите трябва да се реализира съвместно между общината и държавата.

Фокус: Какви дейности ще се реализират в рамките на проекта?
Панайот Рейзи: Град Созопол е бил крепост в миналото. От едната страна граница е било морето, но от другата страна градът е бил ограден от крепостни стени. Към момента една част от тези стени са възстановени и осветени. Така туристите, които посещават града, могат да ги видят и да ги усетят. Продължаваме обаче да работим по крепостните стени в централната част на града.

Панайот Рейзи: Между 2 и 2,5 млн. лв. ще бъдат необходими за цялостното възстановяване на крепостните стени на Созопол 2Фокус: Предоставят ви 1 млн. лв. За каква част от проекта ще са достатъчни тези средства? Направен ли е разчет какъв е размерът на средствата, които са ви необходими за цялостното възстановяване на крепостните стени?
Панайот Рейзи: Още преди една година ние сме направили такива изчисления. По наши виждания ще бъдат необходими 2-2,5 млн. лв. С този 1 млн. лв., който ни дава държавата, ще може да завършим централните крепостни стени, които са лицето. Останалите след това полека-лека ще ги направим като търсим пари от държавата, общината също ще даде. Ще ги направим и тях.

Фокус: Кога предвиждате да започнете проекта за възстановяване на крепостните стени, тъй като предстои активният летен сезон, а това ще възпрепятства дейностите?
Панайот Рейзи: Една част от средствата, които ни дава държавата, ще бъдат изразходвани веднага, защото имаме фронт за работа. Другата част от средствата ще бъдат изразходвани наесен, като предвиждаме до края на годината средствата да бъдат усвоени.

Фокус: Споменахте, че ще се продължат археологическите разкопки в централната част на града. Какви дейности предвиждате и на кои обекти?
Панайот Рейзи: Предвиждаме да започнем археологически разкопки на созополския нос в Стария град. Там се очаква да бъдат открити една част от крепостните стени и една кула. Според разговорите, които водихме с проф. Божидар Димитров, на това място се предвижда да бъде открита и къщата на един от най-богатите хора в Созопол. Договорът е подписан и се надявам, когато времето се затопли, да започнат разкопки. Друга част, която предвиждаме да завършим, се намира в центъра на Стария град до църквата Свети Георги. Там разкопките са извършени, трябва да се постави един стъклен похлупак. Там кандидатстваме по една програма на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В тази насока – по отношение на археологията и историята ще бъдат инвестирани доста средства, за да може да се покажат нещата.

Фокус: За продължаване на дейностите на остров Свети Иван ще кандидатствате по Норвежкия фонд. Кога ще се случи това и през това лято там ще се работи ли?
Панайот Рейзи: Ще се работи. Предвиждаме през април да подадем документите и надявам се, до май или юни да бъдем финансирани за продължаване на археологията там.

Фокус: За каква сума ще подавате документи?

Панайот Рейзи: Мисля, че за около 2,5 млн. евро.

Източник: ИА “Фокус”