Панайот Рейзи: Разчитаме на държавата да рекламира града на туристическите борси

Панайот Рейзи: Разчитаме на държавата да рекламира града на туристическите борси 1Кметът на Община Созопол Панайот Рейзи в интервю пред ИА “Фокус”

Г-н Рейзи, подписахте договор с Министерство на регионалното развитие и благоустройството за финансиране по проект за ремонт на училищата в Созопол. Колко учебни заведения ще бъдат включени в проекта?
Панайот Рейзи: Това е една програма на МРРБ, свързана с енергийната ефективност на училищата и детските градини. Програмата е на стойнот 1,2 млн. лв. и ще се извършват ремонти, свързани с енергийната ефективност на сградите, ремонт на дограми, на външни фасади, ремонт по отношение на отоплителните котли. В Созопол ще се извършат ремонти на 4 училища – в Зидарово, Росен, Созопол и Черноморец и 1 детска градина.

Реалното изпълнение на проекта кога ще започне?
Панайот Рейзи: В момента подготвяме процедурите по обществените поръчки. Ако всичко върви нормално се надяваме през март да започнем работа.

Какво е съфинансирането?
Панайот Рейзи: Съфинансирането е 15% или около 150-170 хил. лв.

Има ли учебни заведения, които ще останат неремонтирани?
Панайот Рейзи:На този етап за тези училища нищо не предвиждаме. Първо, ще реализираме този проект и тогава, ако има възможност, ще кандидатстваме по други проекти. Ако обаче няма възможност, ще залагаме средства в бюджета. На територията на общината има 8 училища – Созопол, Черноморец, Атия, Росен, Равна гора, Зидарово, Крушевец. Имаме и доста детски градини, но в Крушевец и Зидарово са нови, така че няма нужда от саниране и ремонти. Ще останат вероятно 3-4 детски градини, но за тях ще мислим от общинския бюджет. Ако реализираме този проект, на 70 и повече процента ще си решим проблемите с училищата. Ще ни останат 1-2 училища, но може да си ги направим ние. Детските градини ще останат повече, но това е сериозна помощ.

През изминалата година Община Созопол получи награда за активното си учасие в туристически изложения. В какви изложения участвахте и какви са резултатите за общината?
Панайот Рейзи: Дейността по участие в туристически борси я въведохме, откакто аз съм кмет. Започнахме да заделяме пари от общинския бюджет и участваме само на места, откъдето може да докараме туристи в общината, участваме и на борсата в България. Борсите са места, където може да рекламираме Созопол и Черноморец, може да покажем дестинацията като център, свързан с морето, слънцето и културния туризъм. Созопол е най-старият град на България, история имаме много и е хубаво да я покажем. От тази година ще започнем много активно да рекламираме т.нар. поклонически туризъм. Тази година отново ще заделил средства и вече започна подготовката ни за участие през 2011 година. Интерес има много голям към нашия щанд. Участието на общината допринася за развитието на местната икономика и на летния туризъм. 

Средствата за участие се отделят от общината, в какъв размер са?
Панайот Рейзи: Трудно ни е. Средствата не достигат, здраво затегнахме коланите. Но кметовете затова сме кметове, за да степенуваме нещата. За мен е важно участието в туристическите борси. Става въпрос за 30-40 хил. лв. 

Наложи ли се да се откажете от нещо, за да можете да се представите на туристическите борси?
Панайот Рейзи:Досега не бяхме в затруднено положение, както в края на 2010 година. Започваме с изработването на новия бюджет. Имаме сериозна социална политика, ще запазим това нещо, ще запазим всичко, свързано с туризма. Ще намалим капиталовата програма. Ще преминем с неразплатени суми към някои от нашите клиенти, които са изпълнявали наши поръчки. Ще гледаме да се разплатим през новата година. 

През лятото бяха открити мощите на св. Йоан Предтеча. Това е светец на целия християнски свят. Обмисляте ли как да достигнете до католическия и протестанския свят?
Панайот Рейзи: Надявам се на помощ от държавата. Ние сме направили един филм за Созопол. Когато има някъде борса и страната участва, ще дадем филма на Агенция по туризма и те да го рекламират. Това е начинът. Разбира се, разчитаме на контактите на инвеститорите в общината. Всички, които идват в общината им се дават подаръци, сред които и филмът. Разчитаме на контактите на държавата. Все пак България учяаства на почти всички туристически борси по света. Ние може да изпращаме нашия филм и той да бъде представян. 

След откриването на реликвите през лятото какво е повишаването на броя на туристите в Созопол?
Панайот Рейзи: Има ефект. Още не е минало и половин година от откриването на мощите на Йоан Предтеча. Надявам се, че през 2011 година ефектът ще е още по-голям, защото доста хора дойдоха, видяха и се върнаха от където са и разказват за тези мощи. През тази година получихме мощи от св. Николай Чудотворец. Нашата мощехранителница вече е много богата- имаме мощи на св. Андрей, имаме част от кръста, на който е разпнат Христос. Най-голямо е увеличението на туристи от Русия, Украйна, Беларус. Голям е интересът ина българските туристи. Засилва се интересът на хора от Гърция, Румъния и Полша.

Източник: ИА “Фокус”