Панайот Рейзи, кмет на Созопол: Обмисляме обновяване на общинската част от пристанището

Панайот Рейзи, кмет на Созопол: Обмисляме обновяване на общинската част от пристанището 1
© снимка: Пресцентър Община Созопол

Инициативна рибарска група между Созопол, Царево и Приморско се изгражда в момента. Подготвят се документи и предстои регистрация. Това каза Панайот Рейзи, кмет на Община Созопол.

По отношение на проекта за модернициране на пристанището в града той обясни, че държавното и общинското пристанище в Созопол имат обща граница.

Не мога да кажа каква част е общинска, но е достатъчно за всички лодки, които са около 150. Един ден преброих толкова лодки. Нашата визия е да помислим за обновяване на общинската част от пристанището. Обновяването ще се изразява в пускане на нови понтони, които ще дадат възможност повече лодки да акостират, ще бъдат изградени нови съоръжения, където лодките се изтеглят и се пускат. Обмисляме обновяване на настилките и осветлението. Искаме да превърнем пристанището в приятно място за разходка и почивка край морето

каза още той.

В Община Созопол е проведена работна среща между рибари, представители на общината и специалистите от Института за регионални стратегии, които ще изработят план – проект за модернизацията на общинското пристанище.

Разбрахме се, ние, от общината, да подготвим проект за модернизирането на пристанището. След това ще се проведе едно голямо събрание, на което ще обсъдим предложения проект, така че интересите на рибарите да бъдат задоволени напълно

допълни кметът на Созопол и каза, че рибарите са поискали модернизация на инфраструктурата на кея и на самото пристанище, на осветлението. Предложили са още да има тоалетни и локална пречиствателна станция. Според него, след като от общината направят проекта и едва тогава ще може да се говори дали ще се върви към европейско финансиране или ще се изгражда само със средства на общината.

Източник: ИА „Фокус“