Панайот Рейзи: В Созопол няма незаконни постройки

Панайот Рейзи: В Созопол няма незаконни постройки 1Г-н Рейзи, повечето морски общини, включително и Созопол имаха проблеми със събирането на курортната такса. Успяхте ли след края на сезона да съберете очакваните приходи от нея?

Откакто съм станал кмет, вече четвърта година, всяка година имаме ръст на събирането на курортните такси. Той е около 20-30%. Тази година курортната такса, която до момента сме събрали е около 480 хиляди лева. Истината е, че това е перото, където имаме резерв. Аз мисля, че по скоро трябва да се мисли за корекция и за контрол. Сега се говори, че ще стане данък, но аз мисля, че ще е грешка.
Коментира се данъкът да бъде на легло – от 20 до 60 лева, в зависимост от решението на общинския съвет.

На територията на нашата община имаме 5-6 сериозни хотелиери – Дюни, хотел “Селена”, хотел “Корал”. Правил съм сметка за Дюни – ако гласуваме този данък, те ще плащат по-малко, отколкото в момента. За мен това ще е удар върху малките. Пак. Имам предвид частните квартири с по 8-10 легла. Защо? Те един път плащат патентен данък на легло, който за нашата община е 70 лева. С новия данък, който пак ще е на легло, те ще плащат два пъти за едно и също нещо. Това, според мен, не е правилно.
Другото, което коментирахме със зам.-министъра на регионалното развитие, тази такса да отива по предназначение. Извинявайте, обаче ние не може с тази курортна такса да обслужваме само плажовете. В крайна сметка тези туристи ползват цялата инфраструктура – пътища, канализация, вода, озеленяване, осветление, улици… Така че няма смисъл да определя на кметовете как да разпределят тези пари. Ние за това сме тук, да степенуваме нещата по спешност и по важност. Според мен, може да се измисли някаква формула за контрол по-отдалече – чрез туроператорите, или чрез пропускателен режим, не знам. Може да се помисли.

Търси ли правителството мнението на кметовете?

Да Ви кажа, сега за първи път стана въпрос. До сега още не е коментирано на ниво правителство. Коментирал съм само с нашите народни представители, които са нашият глас в парламента. Сигурно има начин да се засили събирането на курортната такса, но не е с въвеждането на данък.

През последните дни цялата страна се вълнува от проблема с незаконните постройки. Заместник-министърът на културата каза, че в Созопол има постройки върху археологически разкопки, които също са незаконни. Вярно ли е това?

Този министър няколко пъти така се изказва. Специално по отношение на археологическите паметници в Созопол контролът е доста завишен. Навсякъде, където контролът се извършва от Националния институт за паметниците на културата, първо се правят археологически разкопки, преценява се важността им и те казват дали могат да се засипят и консервират, дали да останат така и дали може да се строи върху тях. Специално за Созопол, там, където е открито нещо значимо, то е съхранено.

А има ли заповеди за събаряне от ДНСК на други незаконни постройки? Например на “Буджака” или тези, които бяха заснети с хеликоптерите на НАП?

Нямаме издадени заповеди за събаряне от РДНСК Бургас или от ДНСК София. При нас тези проверки с въртолетите не откриха нищо специално. Мога да кажа спокойно, че в Созопол нямаме проблем с незаконното строителство.

Тогава да минем към законното. Продължава ремонтът на църквата “Св. Св. Кирил и Методий”, където трябва да бъдат преместени мощите на Свети Йоан Кръстител. Кога ще бъде завършен и ще стигнат ли парите, отпуснати от правителството? Ще бъдат ли премахнати сградите около тази църква и има ли общината проект за това място?

Не, няма да премахваме сгради. Около църквата продължаваме реставрирането на крепостните стени. Там има едни временни навеси, които ще бъдат премахнати от самите собственици. Разбрали сме се преди следващия сезон да ги съборят. Църквата се ремонтира с 420-те хилади лева, които държавата отпусна. Ако те не стигнат, общината също ще направи необходимото, за да отдели средства. Надявам се за рождения ден на Свети Йоан Кръстител да я открием.

Созопол спечели и няколко проекта за ремонтни дейности в няколко населени места. Как вървят те?

Да, имаме спечелени няколко такива проекта. Последният е по “Енергийна ефективност” – ремонт и реконструкция на четири училища и една детска градина в общината. Имаме и още два – за реконстуркция и ремонт на канализационни и питейни системи и пречиствателни станции. Там сме на етап процедури. Имам предвид тези процедури, които са по ЗОП. Всичко върви нормално. Ще влезем в сроковете, определени от Министерството на земеделието и горите.

Сега за един друг проект – този на президента. Какво мислите за АБВ-то?

На този етап всички казват, че няма да е партия. Аз се съмнявам. Сигурен съм, че ще бъде партия. Гледам доста интересни хора там – от всички краски – от БСП, от СДС, от БЗНС, от НДСВ. Не знам какво ще се случи, но може това да е новото бъдеще на България. Може и всички от БСП да отидат там, незнам. Необходимостта от нещо ново я има. Времето ще покаже какво ще се случи.

След Нова година ще започне реално кампанията за местните избори. Вие ще се кандидатирате ли отново?

Да. Аз много отдавна съм го заявил. Още с встъпването си на власт аз заявих, че след 4 години пак ще се кандидатирам. Не за друго, а защото мисля, че първо за този период направихме доста за нашата община във всяка една сфера – в социалната, в строителната, в образователната, в културната – навсякъде, където имаше необходимост. Пред моите гласоподаватели мога да кажа, че почти на 90% сме си изпълнили обещанията. Разбира се, на избори – глас народен – глас божи. Това е моментът, когато хората решават. С техния вот определят кой да ги води през следващите 4 години. Надявам се, че отново ще получа тяхната подкрепа. Има още какво да довършим. Ако моите съграждани отново се доверят на мен и на моя екип, мисля, че няма да сбъркат.

Предстои един голям празник за всички морски хора – Никулден. Как се готви Созопол?

Никулден е като национален празник за Созопол. Имаме сериозна флотилия лодки, която излиза в морето, хвърлят венци и цветя. Както всяка година, в навечерието на празника – на 5 декември, ще има голяма веселба с песни и хора. Програмата изцяло е подготвена от нашите самодейци. На 6 декември сутринта ще има литургия в църквата, след това ще хвърлим венците в морето и започваме с банкетите.

Източник: BurgasNews