Очаква се ръст на уикенд пътуванията по Южното Черноморие

Очаква се ръст на уикенд пътуванията по Южното Черноморие 1
снимка: Иван Костов

Ръст на туристопотока по Южното Черноморие и траен интерес към уикенд пътуванията през новия туристически летен сезон, прогнозира Мария Инджова, председател на АТЮР (Алианс на туризма в югоизточния регион).

Тя коментира, че при всяко положение ще има ръст на туристопотока по Южното Черноморие през новия сезон. По-силно ще бъде българското присъствие от миналогодишното, прогнозира Инджова. Уикенд пътуванията ще продължат да бъдат хит и през тази година.

 

Въпреки закона, който налага допълнителен данък, общините Созопол, Приморско и Царево проявиха разбиране и общинските съветници гласуваха минимума за плащането на туристическия данък. С това няма да се утежни процесът и работата по обслужване. Очаква се и увеличение на основния разход при хотелиерите – ел. енергията. Местната политика изиграва сериозна роля по отношение на формиране на цените в бранша. И трите общини гласуваха намаляване такса на смет и данък сгради

каза Инджова. Интересът на туристи от Сърбия, Македония, Черна гора, както и от бившите социалистически страни като сантимент продължава и той е нарастващ всяка година, сподели тя. Те ще бъдат основни потребители на туристическия продукт, който се предлага по Южното Черноморие.

Българският щанд на международното туристическо изложение в Белград е бил до африканския. От ЮАР са уверили представителите на страната, че ще рекламират страната ни, съобщи още Инджова.

Източник: ИА “Фокус”