От Разлог и село Баня посетиха Созопол заради депото

От Разлог и село Баня посетиха Созопол заради депото 1Представители на Община Разлог и на село Баня посетиха Созопол, за да се запознаят с начина на функциониране на регионалното депо там.

Посещението беше реализирано в рамките на двудневен семинар, свързан с реализирането на проекта „Подготовка на инвестиционен проект за Регионално депо – Разлог и предприятие за предварително третиране на отпадъци”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд.
Основната задача на това посещение беше хората да се запознаят със съоръженията, които функционират и как се третират отпадъците, за да придобият представа какво съоръжение ще се изгражда в близост до село Баня, община Разлог. Това каза екологът на Община Созопол Мадлен Вълчева пред Агенция „Фокус”.
От Разлог и село Баня посетиха Созопол заради депото 2Депото в Созопол работи от 2009 година.

Ние избрахме терена, на който е реализирано регионалното депо, защото е в горска територия като ползвахме разработка на Бургаски медни мини. Това за нас беше един от най-удачните терени. Депото при нас се предвижда проектно да работи за 25 години, но ако монтираме сепарационна инсталация, тогава животът ще се удължи от 12 до 15 години

каза Вълчева.
Представителите на село Баня са видели как работи ежедневно депото. Един от въпросите им беше свързан с това има ли миризми или замърсяване на околната среда и водите от депото, каза още екологът на Созопол.

Но това няма как да се случи, защото това е контролирано от самите проекти за регионалните депа. Те предвиждат един непрекъснат мониторинг, докато депото се експлоатира и един 30-годишен мониторинг след това. Това на практика означава, че непрекъснато се правят изследвания като се взимат проби от подпочвените води, от газ инсталациите и всичко на територията на депата е контролирано

обясни Мадлен Вълчева.

Източник: ИА “Фокус”