От община Созопол „затварят“ детските градини с цел икономия на средства

От община Созопол "затварят" детските градини с цел икономия на средства 1Източник burgas24.bg:

Близо 200 деца на възраст от 1 до 6 години излизат в принудителна „Пролетна ваканция“ по решение на кмета на Община Созопол.

ОДЗ „Здравец“ /80 деца и детска ясла – 25 деца/, ЦДГ „Снежанка“ /50деца/ в гр. Созопол и ЦДГ „Делфинче“ /60 деца/ в гр. Черноморец, Община Созопол няма да посрещат деца в периода от 30.03.2011г. до 08.04.2011г., с мотива да се спестят средства от общинския бюджет.

За успокоение на близо 200 семейства остават да работят две „дежурни“ групи с по един възпитател. По Закона за народната просвета, обаче, „дежурните“ групи не могат да поемат повече от 26 деца и е задължително да бъдат обслужвани от двама възпитатели. В тази връзка питаме на какъв принцип ще бъдат избирани децата, които да посещават „дежурните групи“ и какво ще правят останалите родители, чиито деца няма да попаднат в тях?

ПП ГЕРБ Созопол е твърдо против да бъдат затваряни детските градини и счита за абсурден мотива на кмета на Община Созопол, че по този начин ще се икономисат средства.

ПП ГЕРБ Созопол представя на вниманието на кмета на Община Созопол – Панайот Рейзи следните факти:

Графикът на учебното време и ваканциите, одобрен от Министъра на образованието, младежта и науката се отнася само за училищата, като детските градини и ясли не са предмет на този график.

В тази връзка считаме, че е недопустимо, който и да е финансов орган, било то и община, да използва наличието на ваканция при учениците като повод в „Пролетна ваканция“ да излязат и децата от детските градини.

Детските градини и яслите са отворени всеки работен ден, за да могат родителите да ходят на работа.

В тази връзка се питаме, дали и работодателите ще пуснат в „Пролетна ваканция“ родителите, за да гледат оставените вкъщи деца, имайки в предвид, че по закон, план-графиците за отпуски на работещите са отдавна изготвени?

Редно е от община Созопол да знаят, че РИО Бургас – институция отговорна за провеждането на обучение и възпитание в детските градини е необходимо да бъде уведомена, когато някой неоправдано реши да преструктурира програмата и начина за обучение на децата.

Припомняме на ръководството на Община Созопол, че дори в условия на грипна епидемия детските градини и яслите продължаваха да работят със „засилен филтър“ на посещение, средства за провеждането на който бяха осигурени от държавата, точно за да не се стигне до ситуации, в които на родителите да се налага да търсят странична помощ за отглеждането на децата си.

Ето защо ние считаме, че е недопустимо когато няма инциденти и обстоятелства, които да нарушават стабилитета на възпитателния процес в детските градини, някой еднолично да взима решение за затварянето им, пък било то и кмет на община.

Ние от ПП ГЕРБ Созопол също живеем в Община Созопол и виждаме пищните тържества по повод „Първа пролет“, поляти с традиционните марково вино и кебапчета, осигурени от „недостатъчния бюджет“ на „бедната ни“ община.

Остава въпросът обаче, кой ще се грижи за децата ни, докато Общината икономисва пари от социална политика и образователна инфраструктура, питат от ПП ГЕРБ Созопол.

Източник: burgas24.bg