Откриха храма на богинята Деметра и дъщеря й Персефона в Созопол

Откриха храма на богинята Деметра и дъщеря й Персефона в Созопол 2

Откриха антично светилище в Созопол

Откриха храма на богинята Деметра и дъщеря й Персефона в Созопол 3
снимка: blitz.bg

Храм на античната богиня Деметра и дъщеря й Персефона бе открит от археологическата експедиция на нос Скамни в Созопол, съобщи директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Ръководител на експедицията е доц. д-р Кръстина Панайотова.

Светилището е разположено близо до средновековния императорски манастир „Свети Апостоли и 20 000 мъченици”.

Присъствието в храма именно на тази богиня се доказва от намерените статуетки и антични рисувани съдове.

Находките ще бъдат представени утре пред журналисти от археолога Кръстина Панайотова на нос Скамни

източник: Блиц

Репортаж на bTV: Археолози се натъкнаха на античен храм в Созопол

В Созопол, на брега на морето, се е издигал античен храм на богиня Деметра и дъщеря й Персефона. Това предполагат археолози, които за първи път проучват нос Скамний в курортния град.

Основание, че на това място е имало светилище на древногръцката богиня дават откритите многобройни статуетки, изобразяващи Деметра и дъщеря й Персефона.

„Също така специални съдове, като керноса, който се използва изключително в култа на Деметра. Това са други предмети, които насочват за едно ритуално действие, свързано с този култ, който се е изпълнявал само от жени. Ритуалите се извършват на места, където има скали, пещери, скални пукнатини, а мястото е най-подходящото за извършване на тези култови действия”, обясни ст.н.с. Кръстина Панайотова – ръководител на обекта.

Предполага се, че храмът е от VI-V век преди Христа. Ако останките му бъдат открити, това ще е най-ранното свидетелство от вековната история в тази част на Аполония Понтика.

Археолозите търсят и доказателства за съществуването на императорски манастир в близост до храма. Преди дни в олтара на църквата са открити гробове на благородници – единият от тях с рядък медальон.

„Поне двама от тях са били обути с ботуши, което говори за много по-различен статус, социален сан, това не са обикновени граждани”, разказа още Кръстина Панайотова.

Проучванията на нос Скамний, започнали едва преди месец, обещават да разкрият още много тайни, свързани с живота по тези земи през последните 27 века.

източник: bTV