Откриха парламента на Аполония

На интересни находки от няколко исторически пласта се натъкнаха археолози при строителните дейности на новата общинска сграда, която ще се издигне на мястото на съборената това лято бивша община.

Откритият античен зид вероятно е част от древния парламент на Аполония, наричан булевтерион, предполагат специалистите. Към този извод ги водят намерения декрет с надпис “Дзопирос” и множество пулове, използвани от тогавашните народни избраници за гласуване. Предполага се, че Дзопирос е някой от парламентаристите или друг виден аполониец. Зидът е много ясно очертан, виждат се големи добре оформени входове. Открит е и фрагмент на базова мраморна колона. Самата сграда се датира от последната четвърт на 4 век преди н. е., каза шефът на созополския археологически музей Димитър Недев, който работи на терена, заедно с младия си колега Мартин Гюзелев. Интересното в случая е това, че народното събрание на древните обитатели на Созопол е на същото място, където хилядолетия по-късно се устроила съвременната местна власт.

Още един, по-стар пласт, са засекли археолозите при работата на обекта в стария град. Той се представя от архаичен кладенец и керамика от началото на 6 век преди н. е. След него пък се разкрива средновековен некропол.

Сегашният вид на това древно място ще изглежда съвсем различно. Там ще бъде изградена нова общинска сграда с културно- информационен център, иконна и заседателни зали, в чиято архитектурата ще бъдат вградени като композиция останките от булевтериона. Съчетанието и вплитането на древността и съвремието на Созопол ще могат да се видят нагледно в новата общинска сграда, която трябва да бъде готова до следващото лято.

Източник: sozopol.bg