Археолози откриха древна църква в Созопол 1

Археолози откриха древна църква в Созопол

Археолози откриха древна църква в Созопол 2Само три дни след като бе откритa  източната порта на крепоста в Созопол, археолозите се натъкнаха и на древна църква.

Северната стена и абсидата на православен храм от периода 12-14 век са разположени на метри от крепостните кули, а за неговото съществуване досега няма известни писмени сведения.

Стената на средновековната църква е дълга близо 12 метра, дебелината и около 70 см, предполагаемата височина около 3-4 м. С това откритие практически коренно се променя пространството вляво от църквата Св. Св. Кирил и Методий, която през това лято съхраняваше мощите на Св. Йоан Кръстител.

Директорът на НИМ Божидар Димитров пристигна в Созопол часове след неочакваното откритие и само ден след завръщането си от Париж, където е договорил участие на френски археолози в разкопките в Созопол през следващия сезон.

Археолози откриха древна църква в Созопол 3
Археолози откриха древна църква край главната порта на древна Аполония; снимка: Diviqt Angel

Божидар Димитров:

„Созопол винаги поднася изненади и тази църква, която сега се открива, пред крепостните стени… Разкопките в Созопол всъщност, научни и археологически разкопки са започнати не български, не някакви други археолози, а френски археолози, и то от Лувъра. Лувъра е започнал разкопки тука през 1904 година, археолога е Жорж Сьор.“

източник: БНТ