Откриха древен манастир в Созопол

Откриха древен манастир в Созопол 1
снимка: Пламен Илиев (Mark Max)

Вчера директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров сложи началото в Созопол на новия археологически сезон. Той каза че това е станало с ново голямо откритие.

Предишния ден при разчистване на терена, на който трябваше да започнем разкопките – на носа на Созопол, се откриха останките на дълго търсения близо половин век, известен само по документи – древен манастир „Свети Апостоли”. Там е мястото, където за пръв път е стъпил християнският проповедник Св. Андрей, вероятно с още 2-3 апостоли от по-малко известните и затова, когато християнството е станало официална религия, са издигнали голям храм, около който в следващите векове се е завъртял голям аристократичен манастир

информира той, предаде Фокус.

Този манастир, за съжаление, е унищожен от турците, но все пак са оцелели неговите сгради макар и в основи – 50 см, малко над земята.

Именно тях открихме вчера при разчистване на терена за днешното официално откриване 

разказа Димитров. Той уточни също, че вече освен манастирите на островите Свети Иван и Свети Кирик и Юлита, освен крепостните стени на града, които също усилено се реставрират, а също и мощите на Свети Йоан Предтеча, Созопол има още един голям обект, който през следващите години ще се превърне в обект на международния туризъм.

Новооткритият манастир се намира в близост до крепостта Каструм Домини.

Каструм Домини стърчи много повече, няколко метра е запазената стена, и него ще превърнем в такъв обект, но аз мисля, че той вече е известен. По принцип разкопките започнаха заради него и се надявахме някъде около него да е манастирът, който щастливо излезе даже един ден преди официалното обявяване началото на разкопките

каза още историкът. Археолозите ще продължат работа и на остров Св. Иван, а и най-вероятно на о. Св. Кирик.

По думите на Димитров от есента ще започнат и разкопките в двора на църквата „Свети Свети Кирил и Методий”, където също има крепостна стена.

Източник: Актуално