Откриха архаично селище на остров Свети Кирик и Юлита

Остров свети Кирик и Юлита; снимка: Sozopol.org

През последната четвърт на 7ми век пр.хр. по земите на днешен Созопол се настаняват заселници от древен Милет, които създават колонията Аполония. Векове по-късно археолози откриват историята на техният живот. Находките дават ясна представа за живота и бита на хората от това време.

Архаично селище, по-старо от пирамидите в Египет, откриха археолози в Созопол. То е създадено от първите преселници от Гърция в  Древна Аполония.

Намира се на остров Свети Кирик и Юлита и според ръководителя на екипа доц. Кръстина Панайотова е единственото по рода си у нас.

 Тази година сме съсредоточили усилията си в изследване на един квартал на първите заселници, които са създали Аполония”

каза тя. Археолозите са открили шест помещения, улица и два канала.

Още със самото си идване милетските преселници са си създали един организиран, модерен за времето град. На о. Свети Кирик ще останем вероятно до края на септември и през октомври ще се върнем на нос Скамни, където имаме някои довършителни работи преди да започне консервацията и реставрацията на откритите останки”, разкри още доц. Панайотова. От първи август екипът е на о. Св. Кирик, където работи в територията южно и западно от Морското училище. Помагат ни и доброволци от фондация „Балканско наследство

посочи археологът.

За нас археологическото лято е доста разтегливо понятие. От първи април е започнало и това е вече трети обект, на който работи екипът, който аз ръководя. Първите три месеца от нашата работа бяха на нос Скамни. Да припомня резултатите – църква, два параклиса и др. През месец юли същия екип участва в изпълнението на българо-френски проект работихме на два обекта в територията на Аполония. Единият обект е в местността света Марина, а другият – в местността Месарите. Целта на съвместната ни работа е да разкрием крайградските имения и наистина в местността Св. Марина се работи на една селищна структура, която е много добре запазена. Дори при опожаряването й се е съхранило едно монетно съкровище. Що се отнася до Месарите сега едва започнахме, но много важни и интересни научни открития има точно за организацията на територията на полис Аполония

Финансирането на археологическите работи на нос Скамни е от Министерски съвет. Международните експедиции изцяло се финансират от чуждите участниците, в случая от френска страна. На о. Св. Кирик за българската част от работещите е осигурено чрез дарители и спонсори от НИМ. Средствата за проучванията са достатъчни, категорична е Панайотова.

източник: Нова Телевизия; Радио Фокус; Sozopol.org

1 thought on “Откриха архаично селище на остров Свети Кирик и Юлита”

  1. “Архаично” селище ли? Да не е АНТИЧНО?

Leave a Comment