Откриват гимназия и колеж по туризъм

Професионална гимназия и колеж по туризъм ще отворят врати тази есен в Созопол, съобщи кметът Веска Караманова. Образователният център е част от национална верига училища по туризъм “Константин Фотинов”, които подготвят професионалисти с мениджърска правоспособност за туристическата индустрия.

Първите разговори с градоначалника за разкриване на учебните заведения в Созопол са от края на миналата година, когато веригата представя официално своите инвестиционни намерения. Още на първото за 2007 година заседание на местния парламент, Караманова внесе докладна записка за откриване на образователния център, който първоначално ще ползва помещения в сградата на ОУ “Св. св. Кирил и Методий”.

Възпитаниците на гимназията и колежа ще получават професионално обучение по европейските стандарти, ще усвояват и езикови умения, сертифицирани от оторизираните органи на съответните държави. Бъдещите кадри ще са особено ценни за Созопол, чийто основен приоритет е развитието на туристическата индустрия, смята Караманова. Образователният център се ангажира да спонсорира обучението на две деца от социално слаби семейства, завършили с отличен успех предходните две години.

Националната верига “Константин Фотинов” е частна, има 10 професионални гимназии и колежи по туризъм във Варна, Смолян, София, Каварна и др.

Източник: sozopol.bg