Мощите на Свети Йоан Кръстител

Отец Иван: Все повече поклонници от Гърция и Румъния пристигат в Созопол, заради мощите на Свети Йоан

Отец Иван: Все повече поклонници от Гърция и Румъния пристигат в Созопол, заради мощите на Свети Йоан 1Все повече поклонници от Гърция и Румъния пристигат в Созопол, за да се поклонят пред мощите на Свети Йоан Кръстител. Това е казал отец Иван от храма в Созопол, където са изложени мощите, намерени при археологически разкопки на остров Свети Иван, съобщи Божидар Димитров, министър без портфейл.

Негово Пресветейшество Вселенският патриарх Вартоломей със специална енциклика, която се чете във всички църкви в епархиите под неговата юрисдикция, съобщава на миряните, че в Созопол, в еди коя си църква, могат да се поклонят пред мощите на Свети Йоан. Очаква се броят на поклонниците от Украйна и особено от Русия отново да нарасне след като премине зимата – от март месец нататък.

Ремонтът на църквата „Свети Свети Кирил и Методий” в Созопол, в която се планира в бъдеще да бъдат изложени мощите, няма да приключи до януари 2011 г.

Въпреки че пари има, все още не е одобрен планът за уширение на църквата, очакваме това да стане тази седмица

каза Божидар Димитров. По тази причина краят на ремонта ще се забави и вероятно църквата ще бъде готова за 24 юни, когато е празникът на Свети Йоан – Еньовден.
Над 250 000 души са преминали това лято през храм „Свети Георги”, за да се поклонят пред мощите на Свети Йоан, открити на остров Свети Иван.

Източник: ИА „Фокус“