Отварят с молитва реликварията открит на остров Свети Иван

Отварят с молитва реликварията открит на остров Свети Иван 1
Каменното ковчеже хвърли в дълбок размисъл археолозите

Само ден след като археолози откриха край Созопол древен мраморен реликварий с мощи, за които се предполага, че са на Йоан Кръстител, екипът се натъкна и на друга интересна находка. От нишата, където е намерена мощехранителницата, е изкопана и тайнствена каменна кутийка, предаде АСН.

Странният предмет с размери 6 см дължина, 4,5 см ширина и 3 см височина прилича по форма на кибритена кутия, но с по-голям размер. На него има надписи на гръцки. Единият гласи „Господи, помагай на твоя раб Тома“, а на другата страна на кутийката е надраскано „Свети Йоан“.

Каменното ковчеже е пълно с пръст и хвърли в дълбок размисъл археолозите. „Това, което намерихме, е странно и необяснимо. Засега не знаем какво е, не знаем и предназначението му. Предполагаме само, че може би каменната кутия е част от реликварият“, заяви ръководителят на археологическата експедиция на остров Св. Иван проф. Казимир Попконстантинов.

Археолозите предполагат, че може би някога в нея са се съхранявали част от мощите, но не го твърдят със сигурност. Възможно е ковчежето да е имало и съвсем друго предназначение. Единственото, в което проф. Попконстантинов е почти на 100 процента сигурен, е, че въпросният Тома е човекът, донесъл кутийката от Цариград в Созопол.

Новината, че на остров Св. Иван край Созопол е открит мраморен реликварий с мощите на Св. Йоан Кръстител, гръмна в сряда следобед. Точно в 13,30 часа екипът на проф. Попконстантинов откри сред руините на древната църква старинната мраморна кутия. По начина на изработката и орнаментите върху нея специалистите съдят, че тя е измайсторена около V век.

Предположенията, че в нея са скрити мощите на Кръстителя пък, идват от факта, че манастирът и църквата на острова, в чийто олтар бе открита находката, са носели името на Йоан Предтеча. Продължаващите разкопки извадиха на бял свят и други интересни факти от средните векове. Вчера хората на проф. Попконстантинов разкриха, че мраморният реликварий най-вероятно е бил преместен от едно място на друго в границите на острова.

Първоначално мощите са се намирали в олтара на първата църква, която е унищожена от аварско нашествие през 586 година. Завоевателите са преминали през остров Св. Иван на път за Константинопол и са опожарили църквата до основи. Археолозите вече са открили следи от унищожителния пожар. През IХ-Х век църквата е възстановена, преустроена, разширена, а олтарната част става по-голяма. Именно тогава реликварият най-вероятно е бил преместен на обновеното място, твърди проф. Попконстантинов.

Затова свидетелстват двете ниши, които по структура и начин на оформление с тухли и хоросан са идентични. Първата, която е и по-стара, обаче е празна. Археологическият екип е открил вчера и част от подовото ниво на ранната базилика от V век, към която принадлежи и реликварият. В руините са разкрити добре запазени останки от водопровод, който е отвеждал питейна вода към манастира и който датира от началото на V век.

От сряда вечерта мраморният реликварий, открит на острова, е преместен в Археологическия музей в Созопол. Той все още стои запечатан с червен хоросан във вида, в който е бил открит, и е под денонощна охрана. Мраморната кутия ще бъде отворена в 11 часа в неделя пред специална 5-членна комисия, начело с министър Божидар Димитров и Сливенския митрополит Йоаникий. В екипа специалисти влизат още откривателят на находката проф. Казимир Попконстантинов, ст.н.с. Александър Минчев от Варненския музей и директорът на Созополския музей Митко Недев.

Тържественото отваряне на реликвария ще бъде съпроводено с молитва и църковен ритуал на митрополит Йоаникий, който ще благослови отварянето. „С този ритуал ние поставяме едно начало, което се надяваме да стане традиция за всички колеги, които откриват паметници, свързани с християнската култура и православната религия. Това са свети паметници и църковният ритуал е задължителен“, заяви проф. Попконстантинов.

Той бе категоричен, че мястото на открития реликвариум е в Археологическия музей в Созопол и по всяка вероятност ще остане там. Мощите, които се съдържат в него обаче, по канон не могат да останат в музея. По всяка вероятност те ще бъдат предоставени на една от двете църкви в Созопол – „Св. Богородица“ или „Св. св. Кирил и Методий“. На коя от двете ще бъде отредена високата чест, обаче ще реши Сливенският митрополит Йоаникий.

Източник: actualno.com