Остров Свети Кирик отворен за посетители на празника

Остров Свети Кирик отворен за посетители на празника 1По инициатива на областния управител Константин Гребенаров на 22 Септември – Ден на Независимостта на Република България, археологическите разкопки на остров Свети Кирик и Юлита, община Созопол ще могат свободно да се разгледат от всички желаещи.

От откриването на архаичния храм на острова през 2009 година до днес достъпът до него е ограничен. Това е и причината Гребенаров да инициира ден на отворените врати, по време на който екипът провеждащ разкопките да разкаже на посетителите историята им.

Деветдесетте млади участници в първия български фестивал на младите математици ще бъдат и първите посетители на остров Свети Кирик. Посещението е част от програмата, която областният управител – патрон на фестивала, е подготвил за тях.

„Радвам се, че в Деня на независимостта всеки желаещ ще може да се докосне до миналото на страната ни – каза Гребенаров. Още по-радостен съм, че това съвпада с гостуването на талантливи деца от цялата страна и Русия в Созопол. Изключително важно е да възпитаваме младото поколение в почит към българската култура и истори.“

През 2009 г. археолози от НАИМ при БАН с ръководител доц. д-р Кръстина Панайотова откриха архаичен храм и олтар, елинистически храм, раннохристиянска базилика. Находките показват, че тук се е намирал религиозният център на Аполония Понтика още от създаването и в края на 7-ми век пр. Хр.

Източник: Днес+