Остров “Свети Иван” – атрактивна туристическа дестинация

Остров “Свети Иван” - атрактивна туристическа дестинация 1Това е разработено в проект, с който община Созопол кандидатства по програма ФАР-трансгранично сътрудничество, съвместно с фондация “Созопол” и Асоциация на младите бизнесмени от град Одрин, Турция.

Известен със средновековния си манастирски комплекс “Св. Иван Предтеча и Кръстител” и с красивата си природа, островът е обявен за археологически резерват и защитена територия. Заради уникалните му природни и културно-исторически дадености, в момента там се изграждат екопътеки и заслони за почивка и наблюдение на диви зайци и прелетни птици. Туристите ще могат да научат повече и за историята на манастира, който в средните векове е притежавал богата библиотека, но през 19 век е бил опожарен. В ход е и мащабна идея за възстановяване на манастирския комплекс, чиито основи могат да се видят и до днес.

Това е още една стъпка за развитие на културния и морски рекреативен туризъм в общината, смята кметът Веска Караманова, която е категорична, че проекта няма да наруши растителността на острова. Посещението на “Св. Иван” ще е част от по-мащабен екомаршрут с начална точка стария град на Созопол, където летовниците ще разгледат архитектурно-историческия комплекс “Южна крепостна стена и кула”, етнографския музей , античния и християнски комплекс. Освен остров “Св. Иван”, морската част от разходката включва преминаване покрай нос “Скамния”, по-малкия остров “Св. Петър”, известен като “Островът на птиците”, както и над потъналите острови “Милос” и “Гата” в созополския залив.

Източник: sozopol.bg