Островът край Созопол ще става музей

Островът край Созопол ще става музей 1Остров Свети Кирик край Созопол става археологически резерват и музей. Това обявиха министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, предаде Новинар.
Сградата на Морското училище на острова ще бъде използвана за музей, а целият терен от 82 декара ще се превърне в модерна археологическа атракция. Наскоро Кръстина Панайотова от Националния археологически институт обяви, че вероятно Свети Кирик е бил античният център на елинската колония Аполония Понтийска. Там са открити и останките от най-стария древногръцки храм по нашите земи, както и от една от най-ранните християнски базилики в България.
Росен Плевнелиев обяви, че неговото министерство ще дари безвъзмездно острова на Министерството на Културата. Това ще бъде началото на
сътрудничество между двете министерства, което цели да „изведе България от алкохолния туризъм и да постави началото на истински културен туризъм”, по думите на Вежди Рашидов.
Двамата министри подписаха и договори за финансова помощ в размер на над 10 милиона и 700 хиляди лева. Парите са по оперативната програма „Регионално развитие” и 3,6 милиона от тях ще отидат за ремонт на Националната художествена галерия. Осигурено е финансиране за ремонти в операта в Русе, театър „Стоян Бъчваров” във Варна, Училището за музикално и танцово изкуство в Пловдив и Гимназията за полиграфия и фотография. По европейската програма са останали още 14 милиона, които трябва да бъдат усвоени до края на март.
Фото: Evgord
Още за Свети Кирик:

Остров “Свети Кирил”, известен и като остров “Свети Кирик” и остров  “Св. Кирик и Юлита” е разположен на 250 м северозападно от Созопол. Голям е около 80 декара. „Св. Кирил“ е и единственият остров по българското Черноморие, който е свързан с континента посредством вълнолом. Съоръжението е изградено през 1927 г. и същевремененно оформя Созополския залив като подкова, в която водата е спокойна дори и при най-лошо време. Дълго време на острова има военно-морска база на българския военно-морски флот. През 2007 г. правителството прехвърля стопанисването на острова на МРРБ с намерението той да се превърне в туристическа атракция, което обаче застрашава архитектурно-археологическата, както и биологичната му уникалност.

История

През 1925 г. на острова започва строителството на рибарско училище за подготовка на професионални кадри и осъвременяване на риболова в Черно море. Същинската идея обаче е малко по-друга. По силата на Ньойския договор България няма право на военноморско училище и за това кадрите от Варна се местят в Созопол, за да бъдат обучавани за “рибари”. Това е и причината доскоро островът да бъде забранена военна територия. На нея са изградени 38 масивни сгради с обща застроена площ над 10 хил. кв. м, три подземни склада и хидротехнически съоръжения, използвани от Министерството на отбраната като военно пристанище.

През 1965 г. островът е обявен за паметник на културата и е включен в границите на резерват Созопол.

Източник: wikipedia.org