Основно училище „Отец Паисий” в созополското село Равна гора работи по проект „Етномагия 3 в 1”

Основно училище „Отец Паисий” в созополското село Равна гора работи по проект „Етномагия 3 в 1” 2
Основно училище „Отец Паисий” в созополското село Равна гора работи по проект „Етномагия 3 в 1” 3
снимка: прес център община Созопол

Основно училище „Отец Паисий” в созополското село Равна гора работи по проект „Етномагия 3 в 1”. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас директорът на училището Станка Коева.

Проектът е към Центъра за образователна интеграция за работа с деца от малцинства към град София.

„Освен това в проекта ни партнира ОУ „Пейо Яворов” в село Крушевец. Заедно с техните и нашите деца ние си партнираме и работим. Ние сме училище, в което се обучават деца от три етноса – български, турски и ромски. Работим в изключителен синхрон. Не искам да създавам идеална картина за нещата, но ежедневните проблеми или ситуации, които се провяват, ди разрешаваме, благодарение на това, че се стараем колегите ни да бъдат обучени за работа в мултикултурна среда. Децата от нашето училище към момента наброяват 88 ученика, а в село Крушевец са около 50”, обясни още Коева.

Максималната стойност на проекта е 12 000 лева, от които ние, участвайки с проектното предложение, спечелихме 11 800 лева, допълни директорът на училището.

„Не мога да кажа, че финансовата стойност на проекта не е от значение, защото когато изграждаме и формираме ателиета, клубове и извънкласни дейности или СИП-ове, ние се опитваме да подсигурим дори и финансово, не само с ресурсите на моите колеги, с техните възможности и квалификации, но това трябва да има донякъде и финансово измерение. За това ние участваме и в проекти. Това е една от целите – да набавим средства извън делегирания бюджет, които не винаги достигат. Проектът има и много други цели”

обясни тя.
Проектът ще се реализира до края на месец юли 2012 година. Целите в него са приобщаване на децата в училище.

„Преди всичко то би трябвало да бъде за тях желана територия. Смея да се похваля, че наистина ОУ „Отец Паисий” е желана територия на нашите деца. Стремим се да създадем привлекателна образователна среда с провеждане на извънкласни дейности, утвърждаващи културното многообразие. Стараем се да постигнем изградени добри практики в интеграцията на учениците, преодоляване на отпадането на децата от различните етноси, отразяване на културното многообразие на тези етноси и взаимното опознаване на различните обичаи на децата, носители на различни етноси”

допълни Коева.

източник: www.focus-news.net