Около 50 000 лв. ще бъдат отпуснати за консервация на откритията на остров „Свети Кирик и Юлита” край Созопол

Около 50 000 лв. ще бъдат отпуснати за консервация на откритията на остров „Свети Кирик и Юлита” край Созопол 1Около 50 000 лева ще бъдат отпуснати за консервация на откритията на остров „Свети Кирик и Юлита” край Созопол. Това каза за археологът ст. н. с. Кръстина Панайотова. Това са част от средствата, които се отпускат за проучвания, реставрация и консервация на археологически обекти в цялата страна.

Очаква се до края на седмицата да приключи работата по документацията и следващата седмица да археолозите да започнат работа. Панайотова обясни, че тези средства ще бъдат достатъчни за проучване на междухрамовото пространство на острова и да се вземат мерки за тяхното съхраняване през идващата зима и докато се изготви проект за реставрация и консервация.

Това е много спешна нужда, защото в Созопол атмосферните условия са много агресивни. Влажният и солен въздух много бързо разрушава останките, особено архаичния храм – единственият по рода си, открит у нас такъв храм. Единственият гръцки храм от края на V и началото на VІ век, изграден от варовик

обясни Панайотова.

По отношение на работата на археолозите на Некропола тази година, Панайотова обясни, че там са били извършени спасителни проучвания на два частни имота, които попадат в границите на Некропола. Те се намират в южната му част близо до Райския залив.

Това, което тази година ни изненада, защото Некрополът винаги ни изненадва, това вече стана традиция, е, че единият от секторите, който проучихме е изцяло върху скала. От 28 открити гробни съоръжения 26 са изкопани в скалата. Това е много важно доказателство за предварителното парцелиране и много строгата организация на Некропола още в самото му създаване в средата на V век преди Христа. Цялата територия на Некропола е била предварително разпределена и той е създаден по един наистина общ замисъл задължително по крайбрежната територия, независимо какъв е теренът – дали е пясък, дали е глина, дали е скала, както в случая

разказа Панайотова. Друго интересно откритие на археолозите тази година са останки от антични насаждения, най-вероятно лозе. „Подобни паметници, които познаваме от други гръцки колонии по черноморското и средиземноморското крайбрежие, показват, че по този начин е било организирано едно антично лозе. Лозето, открито на територията на Некропола, е било създадено доста по-късно след съществуването на това място на гробище в Късната Античност, т.е. ІV – VІ век след Христа”, посочи още Панайотова.

Източник: ИА „Фокус“