Общините Царево и Несебър срещу нефта

Общините Царево и Несебър срещу нефта 1
© снимка: Община Царево

Община Царево ще обжалва пред Върховния административен съд концесията за проучване и добив на нефт и природен газ в зона Блок 1-14 в Силистар, решиха днес съветниците от местния парламент. Този участък е с размери 115 на 130 километра от континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България от Резово до Бяла.

Съветниците смятат, че проучванията за нефт и природен газ в морето засяга интересите на местните жители и преди да издаде разрешение, правителството трябва да се допита до тях. Общото мнение е, че добивът на нефт в морето ще унищожи природата в региона и ще навреди сериозно на рибарството и туризма.

Позицията на кмета и общинските съветници съвпада със заявената такава на природозащитните организации. Те припомнят, че Царево е в екологично чист район, защитен от Природен парк „Странджа” , а в него са обособени 5 резервата, 12 защитени местности и 17 природни забележителности.

И в Несебър реагираха остро срещу разрешението за търсене на нефт и природен газ в блок 1-14 Силистар, който е в зоната от Емине до Резово. Кметът и председателят на Общинският съвет свикват извънредно заседание на съветниците по този въпрос.

Те са притеснени от факта, че действията по проучването в тяхната община е на не повече от 2 километра от защитената зона „Емине”, още повече, че теренът е в непосредствена близост и до ваканционно селище с развит туризъм, който изхранва населението.

Източник: Дарик