Община Созопол ще е оператор на регионалното депо за твърди битови отпадъци

О Б Щ И Н А С О З О П О Л
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
08.11.2006 г.

Община Созопол ще е оператор на регионалното депо за твърди битови отпадъци, което ще обслужва още общините Приморско и Царево. Това реши на свое заседание местният парламент в Созопол.

Сметището се намира до село Равадиново и се строи от три години по проект на програма ИСПА. В докладната записка, внесена от кмета Веска Караманова бяха предложени три варианта за експлоатация на сметището-структуриране на ново юридическо лице, формиране на общинско предприятие и организация в структурата на самата община. Мнозинството от съветниците утвърди управлението на депото да се осъществява от общината. За целта бе създадена нова дейност към функция “Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда”. Вариантът концесия отпадна, тъй като общините нямат право да отдават инвестиции по проекти на ЕС на концесия, стана ясно на заседанието.

Община Созопол вече подаде заявление до Изпълнителна агенция “Околна среда” към МОСВ за издаване на комплексно разрешително на депото, съобщи кметът Веска Караманова. Първоначално в него ще бъдат назначени 12 души, които ще преминат специално обучение за работа в сметището. Там ще се депонират отпадъци от трите морски общини, както и от претоварната станция в Китен, където ще се извършва пресоване на боклуците.

Площадката на депото се намира в местността “Чоплака” до созополското село Равадиново. Строежът започна през октомври 2003 година, като инвестираните в него средства са за над 10 милиона евро.

Източник: sozopol.bg