Община Созопол подготвя проект за реставрирането на Стария град и прилежащите му територии

Община Созопол подготвя проект за реставрирането на Стария град и прилежащите му територии 1
Снимка: Илияна Лулева

Община Созопол подготвя проект за реставрирането на крепостните стени, картинната галерия и прилежащите територии. Идеята ни е да оформим 2-3 туристически пътеки, които да преминават през различни археологически обекти и паметници и по този начин да направим по-лесен достъпът до различните обекти в града. Това каза кметът на Созопол Панайот Рейзи, като допълни, че южната крепостна стена на град Созопол е попадала в територия, която е държавна собственост и много отдавна е трябвало тя да стане общинска собственост.

Сега ние ще започнем реализирането на проект за възстановяване на крепостната стена и стария град. Общинският съвет взе решение, областният управител на Бургас ще внесе предложение в Министерски съвет и собствеността ще бъде възстановена на общината

каза Рейзи.

Стойността е 10 млн. евро. Проектът е на ниво съгласуване с Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и с Министерство на културата.

В Картинната галерия ще направим пълно възстановяване на сградата. Идеята ни е да направим подстъпи за инвалиди, асансьори също. По отношение крепостните стени ще направим пълно възстановяване. То включва изграждане на осветление, изграждане на видеонаблюдение. По отношение на християнския храм ще изграждаме стъклен похлупак. Този проект ни е съгласуван. Досега не сме реализирали този проект, защото ни липсваха средства, но сега се надяваме, ако спечелим този проект, да намерим и средствата. По проекта също искаме да оформим Северната алея, да оформим градската градина, да изградим нова напоителна система, ново осветление

обясни кметът на Созопол. Според него, до пролетта трябва да започне реализирането на проекта, като ще се работи през месеците март, април и май. По време на активния туристически сезон работата ще бъде прекъсната и ще продължи след приключването му.

Източник: ИА “Фокус”