Община Созопол отделя до 500 000 лева за реставрация и археология

Община Созопол отделя до 500 000 лева за реставрация и археология 1
снимка: прес център община Созопол

През последните три години община Созопол е заделяла между 250 000 и 500 000 лева за реставрация, за археология и за откриване на нови находки. Това сподели кметът на общината Панайот Рейзи по повод победата в класацията ТОП 10 на чудесата на България, която приключи в сряда.

Много се радвам, че сме на първо място в една такава сериозна класация за България. Това означава, че много хора от страната наистина оценяват Созопол като историческа светиня, като място, където наистина може да се види историята в нашия район. През последните три години всичко това, което сме направили по отношение на археология, на паметници, според мен, даде сериозно отражение върху резултатите, които в момента се жънат

каза Панайот Рейзи.

Това сериозно откритие на мощите на Свети Йоан Кръстител ни даде сериозен тласък за нашата победа. За мен е по-важно оттук нататък как ще се работи, защото мисля, че има още много неща, които да се покажат на хората и на гостите на Созопол

добави кметът. По думите му към момента общината не работи по европейски проекти, свързани с архитектурните забележителности на региона, но предстои подготвянето и кандидатстването по подобни програми на ЕС.
Рейзи бе категоричен, че спечелването на първото място в класацията ТОП 10 на българските светини ще се отрази положително върху туризма в общината.

Всичко това, което се случва, е истинската реклама на Созопол и се надявам както миналата година, така и тази туризмът да бъде печеливш бранш.

Трябва да продължим да реконструираме и ремонтираме крепостните стени на Стария Созопол. През следващите две-три години в бюджета на общината трябва да се залагат основно средства за тези дейности, като мисля, че това е златната кокошка на Созопол и мисля, че всеки един лев, който се инвестира е на 100 % възвръщаем

добави кметът.
Архитектурно-историческият резерват „Старинен Созопол” и островите Св. Иван и Св. Кирик оглавиха класацията с 13,88%, като Созопол през цялото време водеше в оспорвания вот. На второ място се изкачи в последните два дни Перперикон с 12,21 %, като остави на трето място Несебър – Античен град. Четвъртата позиция в престижната класация зае според националното гласуване тракийско светилище „Татул” с 9,45%.
10 милиона допълнително финансиране обеща вицепремиерът Симеон Дянков за 10-те чудеса на България, които бяха избрани с електронно гласуване в класацията.

Източник: ИА „Фокус“