Община Созопол е осигурила четири безплатни паркинга

Община Созопол е осигурила четири безплатни паркинга 1За трета поредна година в Созопол през лятото не се въвежда пропускателен режим и достъпа до новия и стария град е улеснен, съобщи Петя Димитрова от пресцентъра на общината. На територията на Созопол има осигурени над 1300 паркоместа, които са разположени в 15 обособени паркинги. Общината стопанисва осем от тези паркинги, а от тях безплатни са четири.

Таксата на платените общински паркинги е два лева на час и 6 лева за денонощие. Към началото на месец август в бюджета на Община Созопол са постъпили 20 000 лева от общинските паркинги и още 12 500 лева от абонаментна такса за ползване на паркинги от жителите на града, които са в близост до домовете им.

Петя Димитрова не скри обаче, че въпреки осигурените паркоместа в града има невралгични точки, където летовниците предпочитат да спират без да плащат, макар и да са в нарушение.

Няколко са точките, където често се паркира на забранени места въпреки, че в близост има паркинг. Това са местата в близост до плажа и до площад „Черно море“. Обикновено това са гости на Созопол, които не знаят къде има паркинг и ако хазяите им не ги насочат стават обект на дейността на „паяка“. Често паркингите в Созопол са наполовина празни, а в същото време има неправилно паркирали водачи


каза Димитрова.

Тя посочи, че тук е и ролята на хазяите и туроператорие да насочват туристите към местата за паркиране. Глобата при репатриране на нарушителите от „паяка“ в Созопол е 50 лева. Всички улици от които се премахват принудително неправилно паркиралите са обозначени с табели, посочиха от община Созопол. Въпреки, че част от местата по паркингите в Созопол са празни от общинската администрация имат идея за следващият сезон да разкрият още един паркинг, за да се чувстват гостите на града по сигурни за автомобилите си.

Източник: ИА „Фокус“