Няма средства за проучванията на остров Свети Кирик в Созопол

Няма средства за проучванията на остров Свети Кирик в Созопол 1Тази година не са отпуснати средства за проучванията на остров Свети Кирикв Созопол, каза археологът Кръстина Панайотова. Всъщност проучванията на острова започнаха едва миналия сезон, но тази година заради кризата ново финансиране няма.

“Очакваме финансиране не само да продължим разкопките, но и да се започне поне аварийна консервация на откритите през миналата година останки.

Това е много важно, защото тази година зимата беше много тежка и ако още една такава зима преживеят откритията след това няма да има какво да консервираме, за това ще направим всичко възможно до края на есента поне да има аварийна консервация за тези наистина уникални за нашите земи паметници.

Ще припомня, че на острова открихме единственият архаичен храм и архаичен олтар от края на шести и началото на пети век. Надяваме се и на други подобни находки, все пак сакралното, свещенното място на Аполония-теменоса е много голямо откритие и то нямаше аналог през миналата година и беше вписано в едно от трите най-големи в българската археология миналата година”, посочи Кръстина Панайотва.

На въпрос дали при богатия си опит като археолог се е сблъсквала често с набези на иманяри, тя отговори, че това не й се случвало често. Според археолога българското законодателство е добро в това отношение, но проблемът е че не се спазва, а осъдени иманяри се броят на пръстите на едната ръка.

Източник: Агенция “Фокус”, Снимка: Evgord