Няма радиация на залива “Вромос”

Няма радиация на залива "Вромос" 1Няма радиация на плажа „Вромос” е категоричата оценка институциите, които направиха измервания там през миналата седмица.

Измерванията на плажа бяха извършени от независима лаборатория в София, РИОКОЗ, РИОСВ и „Гражданска защита”- Бургас. Измерванията бяха инициирани от кмета на община Созопол Панайот Рейзи и кмета на гр. Черноморец Добри Добрев след като жителите на Черноморец се вдигнаха на протест срещу заповедта на областния управител Константин Гребенаров за забрана за плажуване на плажа „Вромос” заради наличието на радиация.

Още по време на измерванията, уредите на представените институции показаха показатели, които са в нормите,а някои от тях – дори и по- ниски. Полевите изследвания на място бяха последвани от лабораторните изследвания, които вече са готови и  се очаква да бъдат предоставени днес, сряда на кмета на Черноморец Добри Добрев.”Очаквам  в сряда да получа окончателните резултати от измерванията- заяви за в-к „Созопол” и добави ,че в разговор по телефона от независимата лаборатория са го уверили, че резултатите сочат,че няма радиация. Има леко завишения на фона, но е в пределите на нормите.

Резултатите от изследването, в което взеха участие всички държавни институции, имащи отношение към проблема ще бъде изпратено да всички институции, включително и до главния инспектор Тенчев, по чиито препоръки областния управител издаде заповедта за забрана за плажуване на „Вромос”.

В началото на седмицата бяха направени рутинни измервания на фона и на пясъка от РИОКОЗ  и РИОСВ, които се правят в началото на пролетта и в края на лятото.

Пресцентър Община Созопол