Няма да ставам кмет на Созопол!

Няма да ставам кмет на Созопол! 1– Г-н Димитров, тези дни необяснима треска тресе претендентите за кметския стол в Созопол. Чува се, че се прибирате в родния град и ще бъдете кандидат-кмет по уговорка с Бойко Борисов. Константин Гребенаров вече не бил актуален, защото бил от крилото на Цветан Цветанов. Доколко има здрав разум в тези клюки?

– Глупости на търкалета! Законът иска минимум една година уседналост, аз съм софийски жител. От 1990 г. получавам такива предложения и съм отказвал. И защо точно пък на Созопол трябва да съм кмет?!

– Защото онзи ден отново се тиражира Вашето име затова как сте осигурил нови 250 хил.лева за църквите в тази община. От известно време често наобикаляте Созопол, това прави впечатление на политическите наблюдатели.

–  За Бургас има 200 хиляди лева, защо не ме спрягат за кандидат-кмет на Бургас?! А защо да не съм и кмет на община Раковски, която също получи пари за църквата си, тази община не е малка – 28 хил.жители. Направо да ме пратят при католиците, защото Раковски е населен с католици, пък и аз съм писал дисертация за католическия епископ Петър Богдан, специализирал съм във Ватикана, ще бъде много подходящо.

– Как си обяснявате този болен интерес?

– Много просто – сега все още съм в оставка като министър, в четвъртък тя ще бъде гласувана  и ще видим в петък дали се връщам в парламента като депутат или…

– И така стигаме до другото гнездо на клюките – община Карнобат. Там ГЕРБ подготвяше своята депутатка Вяра Петрова за кандидат-кмет и ако Вие се върнете в НС, трябва нея тихомълком да си я изтеглят обратно. Тя положи огромни усилия да гради образ на бъдещ кмет на Карнобат. Буквално ще отрежете крилата й, защото трябва да я пратите у дома?

– Да-а-а, възможно е и така да стане, ако реша да съм депутат. Честна дума – не съм решил как да постъпя!

Нека говорим откровено – отстраниха Ви не заради принадлежност към структурите на бившата ДС, а заради дразнещо високия Ви политически рейтинг. Съжалявате ли, че за толкова кратко време като министър свършихте толкова много работа,  В Бургаския регион трябва да са особено благодарни?

– Парите за църквата „Св.Николай“ в Меден рудник ги обеща премиерът Бойко Борисов – той ги дава, на созополската църква „Св.св. Кирил и Методий“ парите ги обеща и ги дава Симеон Дянков. Нека бъдем точни. От мен се искаха докладите с обосновки, просто свърших техническата работа. И сега се учудвам защо още не са се сетили, че могат да ме издигнат и за президент. Преди всички избори почват да ме спрягат за какво ли не.

– Сега можете ли да кажете на областния управител на Бургас Константин Гребенаров да спи спокойно?

– Да, да, аз го успокоих. Той ми звънна вече и пита дали тези клюки са верни. На него от Созопол му звъняли мои симпатизанти, които искали да ме издигат, каза някакво име на представителя им, което аз изобщо не съм чувал.

– С Панайот Рейзи приятели ли сте?

– И с двамата съм приятел, но те се карат. Да – предизвиках интерес това лято покрай мощите на Св. Йоан Кръстител, но това ми е работата, от това разбирам. И на двамата им казвам да се разберат. Защото, ако Рейзи спечели, Гребенаров ще има с един-двама съветници по-малко от неговите и ще се наложи да стане председател на ОбС. И обратно. Те просто са обречени да работят заедно. Да се разберет за благото на града.

– Има още неприятни клюки около Вас – може да сте професор, ама сте стар и нямате шанс да си върнете директорския пост в Националния исторически музей. Така ли е?

– Настоящият директор да не се е уплашил, защото сега трябва да почне работа по три огромни проекта – в Созопол, Трапезица и Плиска. Аз за кмет не ставам, но в НИМ мога да се върна, защото съм на 65 г. и съм  ст.научен сътрудник, пенсионирането ми е чак след две години. Но сега се радвам за моите родни тракийци в Меден рудник, а те са към 110 хиляди души – ще имат хубава църква. Стига сте спекулирали. Не искам да се връщам в Созопол, защото къщата ми там не става за живеене. За да я достроя трябва да крада от общината. Последното беше шега.

Публикувано: 02 Февруари 2011 Източник: бесове