НСИ: Община Созопол в категория от 10 до 20 хил. души

НСИ: Община Созопол в категория от 10 до 20 хил. души 1
снимка: Иван Костов

На 5 април 2011 г. (вторник) в 11 ч. в Прес залата на Националния статистически институт на ул. „Панайот Волов” 2 се проведе пресконференция, на която бяха представени експресни данни за броя на населението по общини от Преброяване на населението и жилищния фонд, проведено през февруари 2011 г.

В същото време в областните градове на пресконференции Териториалните статистически бюра представиха данните по региони:

Бургас запазва четвърто място по брой население в страната, показват експресните данни от преброяването на населението, съобщи на пресконференция директорът на статистическото бюро в града Гергана Кисьова.

НСИ: Община Созопол в категория от 10 до 20 хил. души 2Данните показват продължаване на тенденцията на намаление на населението, започнало от преброяването в края на 1992 г. За десет години, от последното преброяване през 2001 г., населението на областта е намаляло с 14 529 души или с 3.4 на сто. В момента в Бургаска област живеят постоянно 409 018 души, което е 5.6% от населението на страната. Само в две области от страната населението нараства-град София и област Варна. Намаление на населението има в почти всички общини от област Бургас, с изключение на община Бургас, където постоянното население е повече от това през 2001 г. със 198 души, община Несебър, където увеличението е по-чувствително – с 2654 души. В община Приморско, където живеят с 1838 души повече, основната част от увеличението се дължи на присъединените между двете преброявания две населени места – гр.Китен и с.Веселие. Данните показват също, че мъжете в областта са 200 248, а жените – 208 770, т.е. на 1000 мъже от областта се падат 1042 жени. Най-голяма по брой население е община Бургас, с 209 615 души, което е 51.2% от населението, живеещо в областта. С население между 20-30 хиляди са общините Руен, Айтос, Поморие, Карнобат и Несебър, от 10 до 20 хиляди-общини Средец, Сунгурларе,Созопол, Камено и под 10 хиляди са общини Царево, Приморско и Малко Търново. Почти три четвърти от населението в областта живее в 20 от градовете в областта. Запазва се тенденцията за застаряване на населението, като за Бургас тази тенденция е по-бавна в сравнение със средната за страната, каза Кисьова. В четири от населените места, които общо за областта са 255, не е преброено нито едно лице. Селата без хора са в община Руен- Дюля и Звезда и две села в община Сунгурларе – Балабанчево и Каменско. В село Китка по текуща демографска статистика никой не живее, но при преброяването в това населено място са се преброили 12 души. Най-малкото населено място със седем души е село Тракийци, община Средец. Четири села са с население до 10 души, осем села са с 20 души население. Интересен факт, за който е отговорен строителният бум в областта през последните десет години е, че жилищният фонд се е увеличил. Жилищата в областта са 10,9 % повече в сравнение с преброяването от 2001 г., и средно в жилище живеят 1,5 души. Голяма част от тези жилища обаче са необитаеми. Обяснимо най- чувствително е нараснал броят на жилищата в Бургас, Несебър, Поморие, Созопол и Царево. Пълните данни от преброяването на населението ще излязат през месец юли.