Норвегия финансира 90% от разходите по разкопките на о-в Св.Иван край Созопол

Норвегия финансира 90% от разходите по разкопките на о-в Св.Иван край Созопол 1
Снимка: slusham.com

Разкопките, както и реставрацията на манастирския комплекс на остров Свети Иван край Созопол, са финансирани от норвежкото правителство по линия на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Общата сума, отпусната от Норвегия за проекта, е 584 028 евро, които покриват 90% от всички разходи.

Разкопките на остров Св. Иван са един от общо 62 проекта, които получиха финансиране от Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежката програма за сътрудничество по време на първата фаза на сътрудничество между Норвегия и България в периода 2007 – 2009 г.

Предстои втори етап на финансиране за периода 2009 – 2014 г., при който Норвегия ще отпусне на България 126,6 милиона евро за различни проекти, свързани с опазване на културното наследство, зелена енергия и енергийна ефективност, здравеопазването, научната дейност, образование, както и за инициативи насочени към развитието на пазара на труда, гражданското общество и правораздаването.

На 10 август (вторник) в 11.00 ч. посланикът на Норвегия г-жа Тове Скарстейн ще посети разкопките на остров Свети Иван край Созопол, ще разгледа мощите на Свети Йоан Кръстител и ще отговори на журналистически въпроси.

Радваме се, че с норвежки пари се финансират важни археологически проекти, и така помагаме на България да съхрани богатото си културно-историческо наследство. Разбира се, първо трябва да изчакаме резултатите от предприетите анализи на находките. Би било изключително радостно обаче, ако се окаже, че те има голяма историческа стойност

заяви г-жа Скарстейн по повод на откритите в рамките на проекта мощи на Св. Йоан Кръстител.

На 11 август (сряда) Н.Пр. Тове Скарстейн ще посети и Бургас, за да се запознае с изпълнението на още два проекта, финансирани от Норвегия – изграждане на система за мониторинг на качеството на въздуха, съвместно с община Бургас, и проект за опазване на биоразнообразието в Странджа.

Източник: EkipNews