Нов подводен рекорд в Черно Море

Нов подводен рекорд в Черно Море 1
Любен Дилов следи за тайминга на спускане на поддържащите водолази

Росен Желязков достига дълбочина 147 метра и подобри собственото си постижение

23 месеца след първия си рекорд за дълбочинно водолазно спускане в Черно море (123 метра дълбочина от 7 септември 2008 година) Росен Желязков от фондацията за подводни изследвания BSTD го подобри, като достигна 147 метра. На 4 август в 13,39 минути, при изключително силно подводно течение водолазът Желязков достигна тази дълбочина в рамките на предвиденото 10-минутно спускане към дъното на Черно Море. Гмуркането е осъществено с две лодки, на 32 мили (около 60 км) източно от Созопол, от екип в състав: Росен Желязков – планиращ и осъществяващ спускането, Михаил Заимов – ръководител на осигуряващия екип, видеооператор в зоната до 60 метра и капитан на втората лодка, Стоян Стоянов – осигуряващ водолаз до 65 метра, Явор Паунов, Илиян Добрев и Любен Дилов-син – осигуряващи водолази в зоната до 40 метра, Матей Матеев – капитан на експедицията и пилот на първата лодка, и Емил Шуманов – придружаващ лекар.

Рекордното за Черно Море гмуркане е осъществено по автономен начин, известен като TECHNICAL DIVING с използване на дънни и декомпресациони газове. По време на цялото спускане Росен Желязков носи със себе си различни бутилки с газови смеси, предназначени за различни дълбочини. Общата продължителност на водолазното спускане до обекта е била 158 минути. Водолазът Росен Желязков и всички членове на осигуряващия екип са в отлично здраве.

Рекордното спускане е част от лятната кампания на Фондация Black Sea Technical Diving, която от 2004 година провежда системни водолазни проучвания в Черно море. В рамките на кампания 2010, спонсорирана от фирмите GCR и РИСК инженеринг, членовете на BSTD провеждат подводни издирвания на антични плавателни съдове съвместно с Центъра за подводна археология с ръководител професор Христина Ангелова и продължават търсенето на прочутата подводница С-34, потънала в българската акватория на Черно море през 1942 година.

На 27 юни на около 26 мили източно от Созопол членовете на BSTD Росен Желязков и Владимир Явашев с поддържащи водолази Стоян Стоянов и Любен Дилов-син откриха и заснеха на 90 метра неизвестен петдесетметров ветроход, най-вероятно тип бриг, от 18-19 век, с работно име „Мина”, чието по-подробно проучване предстои.

Създадената от Михаил Заимов, Росен Желязков и Владимир Явашев фондация BSTD е известна с проучването на кораба „Кристина”, заснемането и проучването на потъналите кораби „Пелеш”, „Родина”, „Мопанг”, „Сефак” и „Кампидолио”, локализирането, заснемането и проучването на подводниците Щ-210 и Л-24 и с проучванията на потъналия на 27 септември 2008 година на дълбочина 73 метра украински кораб „Толстой”. Членовете на BSTD осъществяват и първото контролирано потапяне на изкуствен риф (100-тонния риболовен сайнер „Пионер”) в акваторията на Българското Черноморие – в близост до остров Свети Иван, който за 3 години е посетен от над 5000 водолази и е както прекрасна туристическа атракция, така и отлично укритие за морските обитатели, с богата подводна флора и фауна.

Източник: Новинар