Новопостроен параклис “Свети Иван Рилски” ще бъде осветен в Созопол

Новопостроен параклис "Свети Иван Рилски" ще бъде осветен в Созопол 1Новопостроен параклис “Св етиИван Рилски” ще бъде осветен в неделя – 24 октомври 2010 г. в 14,00 ч. в гр. Созопол, съобщиха от кабинета на министъра без портфейл Божидар Димитров. Параклисът е построен изцяло със средства на д-р Наньо Иванов, бивш заместник-директор на Военна болница – София. Той е с дърворезбен иконостас, направен от майстор от Тревненската школа и богато изографисан с изображения на български светци. Между тях за първи път след Възраждането ще видим и образа на “Св. цар Тервел”.

Цар Тервел е син на Аспарух и внук на Кубрат. Той е управлявал България между 701-721 година. Той е бил християнин и заради помощта, която е оказал през 705 г. на Византийския император Юстиниан ІІ е бил удостоен с царска титла. Заради това е получил от императора и областта, включваща Южното черноморско крайбрежие и гр. Созопол. За светец е бил обявен и от Източната и Западната църква заради разгрома на 200 хил. арабска армия край Босфора през 716 – 717 година. В изпълнение на повелята на пророка Мохамед през тези години арабите атакуват едновременно през Гибралтар и Босфора Европа с цел налагането на исляма над Стария континент. На Запад те превземат за седем века Испания и са спрени едва в 734 г. край гр. Поатие – Франция, от Карл Мартел. Но край Босфора, където атакуват с 90 % от силите си те са унищожени безмилостно от българските войски, командвани от хан Тервел. Поради това той е обявен не само за светец, но и за спасител на Европа, и като такъв се чества под името “Св. крал Тривелий” във Франция, Германия и Италия, чак до ХVІІІ век. На него са посветени десетки романи, поеми, драми от западноевропейски автори.

В България чрез отец Паисий, който го обявява за първи български светец, образът му навлиза в живописта на българските църкви. Виждаме го изобразен в Троянския, Преображенския и Рилския манастир, както и в храмовете в Самоков, Радомирско и т. н.

За съжаление по-късно този светец е забравен.

Параклисът ще бъде осветен от митрополита на Сливенска епархия Йоаникий. Министър-председателят Бойко Борисов дарява набор свещена утвар и мощехранителница с частица от Светия кръст и ще бъде представен от министъра без портфейл Божидар Димитров.

Източник: ИА “Фокус”