Нови три проекта за 12 милиона спечели община Созопол

Нови три проекта за 12 милиона спечели община Созопол 1Поредни три проекта за селските райони спечели община Созопол от общо пет, с които е кандидаствала. Те са по Оперативна програма „Развитие на селските райони“ към Министреството на земеделието и горите, на обща стойност 11 млн. 360 хил. лв. и трябва да бъдат завършени за срок от 30 месеца. Това съобщи кметът на общината Панайот Рейзи, след провелата се официална церемония по подписването на договорите с министреството.

Щастлив съм от този успех, защото да одобрят три от общо пет проекта си е чисто постижение за една община в България, а другите два неодобрени ВиК проекти ще бъдат корегирани и спечелени на по-късен етап

каза кмета. Той уточни, че този път ще има и изплащане на 50% авансово от средствата до няколко месеца. Успоредно с това от средствата могат да останат и за ремонт на пътища в селата, тъй като общините вече не плащат по тях данък добавена стойност, както беше до сега. Трите проекта са за канализация, питейни води и пречиствателна станция в селата Извор и Равна гора.
Според Рейзи е от изключителна важност, че тези средства отиват за подобряването на жизнения стандарт в селищата на Созопол, които са на малко разстояние от морето и са с добър инвестиционен климат. В тях от години живеят чужденци, а български и израелски фирми  проявяват сериозен инвеститорски интерес.

Независимо, че село Извор скоро ще премине към община Бургас няма да има проблем със старта на проекта и усвояването на средствата по него, уточни още кмета.

Източник: Община Созопол