Нинджа гларусите от Созопол

Нинжда гларусите от Созопол

На 30.11.2015 Нинджа-гларусите от Созопол станаха национални шампиони и се класираха за шампионска лига във Франция през Май 2016

Какво представлява футболът на маса, по-известен като джаги и кои са Нинджа-гларусите

Какво представлява футбола на маса като игра?

 • Ако заговорим за футбол на маса е твърде вероятно обикновеният събеседник да не разбере за какво точно става въпрос. В случай обаче, че като синоним споменем добрата стара игра джаги, разговорът тръгва в далеч по-познато русло. Едва ли съществува човек, който поне веднъж да не е хващал дръжките на масата, да не е завъртал футболните човечета по посока противниковата врата и да не е отбелязвал звучни голове.

Футболът на маса като спорт

 • Футболът на маса съществува като състезателен спорт вече над 50 години, въпреки че обединението на различните федерации стана само преди 5 години със създаването на Международната Федерация по Футбол на Маса (ITSF) 2002 г. ITSF сега работи с Министерствата на Спорта в различни страни. Тя подписа Световната Анти Допинг Харта и ще кандидатства да стане членка на GAISF (Обща Асоциация на Международните Спортни Федерации) и IOC (Международния Олимпийски съюз)

Футболът на маса в световен мащаб

 • Все още се спори, но от 1900 г започват първите патенти. Веднага след развитието на футбола запалянковците са направили подобие на тази игра във Франция. Люсиен Розенгард, който е бил един от гениалните инженери на Ситроен който, е направил разработка масата за футбол на маса да се произвежда серийно и с жетони. Това се случва през 1930. По същото време има разработки и от германци, и от англичани. Днес има 5 вида маси, които значително се различават. Безспорно играта е типично европейска, макар че най-голямо разпространение добива в Америка през 80-те години, тогава е на 6-то място по популярност.
  Историята на джагата у нас
 • Футболът на маса като спорт официално започва в България през 2006 година, когато е създадена и българската федерация по футбол на маса(БФФМ).
  Оттогава насам спортът у нас се развива с нарастващи темпове, като българските състезатели достигат до ниво, не само равностойно на световните , но и добиват различни умения, с които дори превъзхождат много от международно признаните играчи.

Кои са Нинджа Гларусите?

 • Нинджа Гларусите (Ninja Seagulls) са професинален клуб по футбол на маса от град Созопол, един от петте професионални клуба в България, членове на БФФМ. Клубът е създаден през лятото на 2015 година с цел класиране в Шампионската лига по джаги и до момента няма загуба на отборно състезание в България!
 • В момента Нинджа Гларусите имат 8 състезателя, четиримата топ играчи на Българиа и четиримата най-добри играчи на Румъния. От момента на създаването на клуба до днешна дата, нашите състезатели са спечелили над 40 медала от международни състезания, повечето от които златни. В момента в световната ранклиста, капитанът на Нинджа Гларусите – Станислав Георгиев е на 8мо място, а при юноши единици на първо място в света е младата надежда на клуба Денис Бисеров.
 • Имаме първи места от международни турнири в Румъния и Сърбия от всички турнири в България, както и първо място при мъже единици, юноши единици, второ място на двойки и първо място в отборното на престижния международен турнир Sofia International Series, на който участваха над 120 състезателя с участието на едни от най-добрите чуждестранни играчи
 • Sofia International Series 2015Станислав Георгиев – победител в Balkan Cup Serbia. Без загуба в отборно състезание!

  Състезателите ни са лидери на националния отбор на България

 • През 2015 година наши състезатели са участвали на някой от най-престижните турнири в Европа – Световните серии в Берлин и Виена, Световното първенство в Торино и още много турнири от най-висок ранк в България, Румъния, Сърбия, Хърватска, Унгария, Франция, печелейки много отличия, приятелства и хубави емоции!

Leave a Comment