Немски художници рисуват Стария Созопол

Немски художници рисуват Стария Созопол 1Тесните улички на Стария Созопол станаха най- привлекателното място за група художници от Германия, които избраха есента,за да рисуват своите пейзажи. Другото привлекателно място за тях са живописните скали.

Хелга Вебер, Евелин Мелхорн, Криста Машман и Йоханес Вагенкнехт са разпънали своите стативи и под вещото ръководство на своя преподавател известният немски художник Марк Краузе запечатват на платната си своите впечетления.

Учениците на Краузе не са професионални художници, но не пропускат летните академии, които той организира от няколко години в различни градове в Германия. Тази година те експериментират в Созопол.

Морето, типичната българска възрожденска архитектура на стария град, живописната атмосфера и човешкия поток ще служат за мотиви на участниците в тазгодишния пленер по изобразително изкуство в Созопол.  От 13ти до 17ти септември една от залите на  Художествената галерията ще се превърне в художествено ателие, в което участници от Германия ще творят и обменят идеи. Ръководител на пленера е художникът и преподавател по живопис и графика Марк Краузе – ученик на неоекспресионистите Едвард Прамук от Луизианския държавен университет (LSU), САЩ и Маркус Люперц – един от най-известните съвременни немски художници и склуптори. До сега Марк Краузе е имал самостоятелни и групови изложби в Германия, САЩ и България. Авторът е познат на българската публика, негови творби са част от обществени и частни български колекции. През 2005 г. бе открита първата му самостоятелна изложба в България – в Галерията на Дружеството на пазарджишките художници. През 2007 г. по време на откриването на самостоятелната му изложба „С очите на поет” в софийската галерия „Арт Център Алтера”, Краузе рисува на живо с музикален съпровод. В София картини на Марк Краузе бяха представени и на Годишната изложба на галерия „Астри” през 2008/2009 г. „С нетърпение очакваме как българската публика ще приеме начина, по който сме представили Созопол, неговата специфична атмосфера и невероятна светлина”,  каза преди пленера Марк Краузе, който за трети път ще рисува в черноморския град. Творби от пленера ще бъдат представени на обществеността на вернисаж в Художествената галерия на 16.09.2010, четвъртък, от 18 часа.

Немски художници рисуват Стария Созопол 2

Източник: bszone