Немски художници отново рисуват Созопол

Немски художници отново рисуват Созопол 2
Немски художници отново рисуват Созопол 3
снимка: www.sozopol.bg

Неповторимата атмосфера в Стария Созопол, българската култура и гостоприемност ме водят всяка година отново и отново в този малък рай на българското Черноморие

каза преди „Пленер на Черно море” немският художник Марк Краузе, който е ръководител  и организатор на инициативата. От няколко години Краузе идва да рисува в черноморския град, а за втори път той е придружаван и от няколко негови ученици от Германия.

Пленерът ще се проведе от 12-ти до 16-ти септември с помощта на Община Созопол и Художествената галерия в Созопол, като последната предоставя една от залите си за ателие на немската група.

Ръководителят на пленера Марк Краузе е ученик на неоекспресионистите Едвард Прамук от Луизианския държавен университет (LSU), САЩ, и Маркус Люперц – един от най-известните съвременни немски художници и скулптори. До сега Краузе е имал самостоятелни и групови изложби в Германия, САЩ и България. Негови творби са част от международни и български колекции. През 2005 г. бе открита първата му самостоятелна изложба в България – в Галерията на Дружеството на пазарджишките художници. През последните години картини на Краузе бяха представени и в софийските галерии „Астри“ и „Арт Център Алтера“.

На 15-ти септември от 18 до 20 часа участниците в пленера ще отворят вратите на своето ателие в Художествената галерия за граждани и гости на Созопол да разгледат творбите им.

източник: www.sozopol.bg