Нелегални доктори церят по курортите

Нелегални доктори церят по курортите 1
Снимка: Бургас24

Нелегални доктори церят по Южното Черноморие. Най-много са те в Слънчев бряг, Свети Власт, Созопол и ваканционните селища наоколо. Това съобщи за „Монитор“ Петя Стойчева – главен секретар на Изпълнителната агенция „Медицински одит“.

От петък медицински одитори кръстосват курортите и пишат актове наред. Само за ден и половина те са засекли 15 нелегални доктори, които работят по Южното Черноморие, без да са се регистрирали в Регионалния център по здравеопазване. Други 25-има хукнали да се регистрират късно следобед в петък, щом разбрали, че медицински одитори проверяват наред.

Чужденците, особено тези след запой, са предпочитани пациенти от нелегалните доктори. Хората не преценяват под въздействието на алкохола, не се сещат, че са в страна, членка на Европейския съюз, и като здравноосигурени, не бива да плащат тъй като фондът им впоследствие се разплаща с доктора, и броят на нелегалните лекари колкото им поискат на ръка, разказа Петя Стойчева. За един преглед за главоболие от махмурлук и ожулено коляно от търкаляне след препиване цената при такъв доктор е минимум 30 евро, обясни главният секретар и допълни, че когато става дума за по-тежък случай, направо го отпращат на „Бърза помощ“.

Одиторите разказаха, че нелегалните доктори играят в комбина със собствениците на малки хотелчета от семеен тип, а също така и с хазяите, които взимат квартиранти за лятото. На практика те нямат оборудван кабинет. Собствениците ги викат при пациента, като му обясняват, че случайно при тях, точно в този момент е отседнал много известен български лекар. Обикновено един нелегален доктор бил „гост“ на два-три, а на някои места и на повече малки хотелчета.

Нито един от заловените лекари не е отказал да подпише протокол за нарушението, днес ще им бъдат изпратени актовете за нарушения и постановленията за налагане на глоби, каза още главният секретар на „Медицинския одит“ Петя Стойчева. От 500 до 1500 лева е глобата за такава дейност на физическо лице. На всички ще наложим най-високата цифра, зарече се Стойчева.

Линейки возят за левче на километър

Частни линейки возят като таксита за левче на километър както по Южното, така и по Северното Черноморие. От услугите им се възползват предимно чужденци. Доктори пък им искат по 5 евро за инжекция. Нашенците минават и с по 30 лева за преглед, ако се излъжат да отидат при частен доктор в малко хотелче. Срещу представяне на здравноосигурителната книжка лечението по морето е безплатно навсякъде при лекари и лечебни заведения, които работят по договор със здравната каса, припомниха от централата є в София.

Източник: в.“Монитор“