На нос Скамни откриха стъкленица, зазидана в стените на средновековния манастир “Свети Апостоли”

На нос Скамни откриха стъкленица, зазидана в стените на средновековния манастир "Свети Апостоли" 1Археолози намериха стъкленици с френски парфюм в стените на наскоро открития средновековен манастир „Свети Апостоли” в Созопол.
Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров съобщи пред “Фокус”, че преди една седмица на нос “Скамни” в Созопол са започнали археологически разкопки върху намиращите се там останки от крепостта на феодалния управител на града „Каструм Домини” и средновековния манастир „Свети Апостоли”.Смята се, че манастирът е основан от апостол Андрей Първозваний, който слязъл от кораб, идващ от Константинопол точно на това място и започнал първите проповеди на християнската вяра. За една седмица археолозите разкриха църквата на манастира, която е дълга 20 метра и 20 см. и широка 11 метра.
Това я прави най-голямата църква от средновековните църкви, построени и открити досега на територията на цялото Южно Черноморие,  разказа още бившият министър без портфейл.
На нос Скамни откриха стъкленица, зазидана в стените на средновековния манастир "Свети Апостоли" 2По думите му обаче, най-интересното и най-любопитното е, че в оцелелите стени на църквата са намерени две зазидани в по-късни времена стъкленици. Стъклениците били извадени от стените и измити и смаяните археолози разчели надпис на една от тях Le Bon, Paris – 1882.

 

Справката в интернет показа, че се касае за изключително скъп парфюм – хит на епохата. Пълна загадка е как този скъп парфюм е попаднал в Созопол и защо стъклениците са били зазидани в стените на манастира. Някоя созополска кокона по този странен начин е направила поклон пред Бога, лишавайки се от най-скъпото си

каза още Димитров.

Той посочи, че средствата за археологическите разкопки, както и за аварийната консервация и реставрация, са били отпуснати с постановление на Министерския съвет, внесено лично от вицепремиера Симеон Дянков, който е проявил голям интерес при първоначалния оглед на развалините.