Национална опимпиада по математика в Созопол

100 студенти от 17 висши училища в страната взеха участие в Национална олимпиада по математика, чийто домакин бе Созопол. Форумът е под егидата на Съюза на математиците в България и се провежда ежегодно от 1975 г.

Състезанието се проведе в сградата на училище “Св. св. Кирил и Методий”. Участниците бяха разделени в три групи – в специалностите математика и информатика; технически и технологически профили и икономика.

Във всяка от групите бе обявено индивидуално и отборно класиране, като за пръв път тази година се раздадоха медали. Първите места в отборната подредба взеха студенти от СУ “Св. Климент Охридски” и Технически университет -София.

В рамките на олимпиадата се проведе Техническа конференция и Национално съвещание, на които бяха утвърдени конспектите и домакинът за следващата година. Целта на олимпиадата е да повишава интереса на студентите към математиката и да създава условия за обмен на опит и сред преподавателските екипи, казаха организаторите.

Най-доброто от любителското творчество представиха на Общински празник на художествената самодейност в Созопол индивидуални изпълнители и състави към читалищата в общината. Проявата бе под патронажа на кмета Веска Караманова и се проведе на амфитеатъра в центъра на града. Един след друг на сцената излязоха фолклорни групи, танцови състави, балетни формации и групи за съвременни танци. В празника се включиха общо 15 състава от 8 читалища, като най-активно бе участието на созополското читалище – с пет групи. Своето творчество представиха и 16 индивидуални изпълнители от селищата на общината.

Отличилите се участници получиха грамоти от кмета Веска Караманова. Парични награди взеха и читалищата, допринесли за съхраняването и развиването на българските традиции и народно творчество.

Източник: sozopol.bg