Най-голямото ветроходно състезание идва в Бургас

Най-голямото ветроходно състезание идва в Бургас 1
снимка: bg-sail.org

От 10 до 19 септември 2011 г. Бургас ще е домакин на най-голямото ветроходно състезание, организирано досега в България – Европейско първенство на олимпийския клас RS:X. То ще бъде отразено от 45 телевизии в 150 държави. Интересът към Европейското в Бургас е голям, защото е квалификация и дава квоти за участие в Световното първенство в Пърт, Австралия. Там пък ще бъдат определени 75 % от участниците на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Очаква се високият статус на състезанието да доведе в Бургас над 350 състезатели, сред които олимпийски и световни шампиони.

Най-голямото ветроходно състезание идва в Бургас 2
снимка: община Бургас

Тези и други подробности за турнира бяха съобщени по време на пресконференция, в която взеха участие кметът на Бургас Димитър Николов и заместникът му д-р Лорис Мануелян, Чавдар Александров – председател на Българска федерация по ветроходство, Валентин Николов – зам.-председател на федерацията, проф. Камен Фильов – председател на Комисията по бордсейлинг и кайтсърфинг към ISAF.

България спечели правото да бъде домакин на Европейското първенство в конкуренция с държави като Франция, Италия, Испания и Финландия. Това е признание за амбициите на българското ветроходство

заяви Чавдар Александров.

Той отправи благодарности за оказаната подкрепата към Община Бургас, Министерството на физическото възпитание и спорта, на Пристанище Бургас и трите бургаски клуба: Яхт клуб „Черноморец“- Бургас, Уиндсърф куб Бургас, Яхт клуб „Порт Бургас“.

Ще се постараем да се представим на високо ниво като домакини. Това състезание е една чудесна възможност да рекламираме туристическия потенциал на община Бургас

каза кметът Николов.

Д-р Мануелян добави, че вече е създадена работна група, в която влизат представители на общинска администрация, полиция, медицински и други специалисти. Тя също ще се грижи за добрата организация и безопасността.

При хубаво време бургазлии и гостите на града ще могат да наблюдават турнира от самия градски плаж. Предвидено е състезателите да влизат в морето откъм сърф клуба на Северния плаж.