Над 4 000 души са се преброили електронно в община Созопол

Над 4 000 души са се преброили електронно в община Созопол 1
Снимка: община Созопол

Електронното преброяване за община Созопол приключи с преброяването на 1391 жилища и1497 домакинства. Населението, което е участвало в Националната кампания Преброяване 2011 г. като се е преброило по електронен път е 4 121 души, от които 2 125 жени и 1 996 мъже, сочи справката на Националния статистически институт.

След приключване на електронното преброяване на цялата територия на община Созопол започна стандартното преброяване на място.78 преброители,17 контрольори и 9 резерви започнаха посещения по домовете на жителите на общината. Много от преброяваните участват за първи път в подобна кампания, но по-възрастните вече имат опит в няколко такива. Затова и те приемат с особена отговорност работата на преброителите и осигуряват достъп до домовете си и предоставят необходимата информация.

За преброителите е от особена важност да бъдат допуснати до жилищата на преброяваните и да получат информацията, с която да попълнят анкетните листи. Към момента няма проблеми при обхождането на домовете и преброяването върви в срок, макар че от Национално статистическия институт са предвидили 120 лв. глоба при отказ на лице да предостави данни за преброяването.

До голяма степен безпроблемното проеброяване се дължи на добрия подбор на преброителите и тяхното обучение. Подборът  на преброители и контрольори бе направен от Националния статистически институт, като една от препоръките и изискванията е в преброяването да участват определен брой служители на общинските администрации, заради опита с боравене с документи и обработване на данни. Една от препоръките е контрольорите по селата да са секретарите на кметствата, заради опитът им за боравене и обработване на административни документи.Част от преброителите в община Созопол са от квотата на Националния статистически институт.

Източник: Прес център Обшина Созопол