Награждават доброволците, спасили 18 души край Созопол

Награждават доброволците, спасили 18 души край Созопол 2
Награждават доброволците, спасили 18 души край Созопол 3
Black Sea Technical Diving

Доброволците от неправителствената организация БУЛСАР, които в сряда спасиха 18 души в бурното море край Созопол, ще бъдат наградени, съобщи пред „Класа“ директорът на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ капитан Сергей Църнаклийски.

Той е разпоредил имената на всички участници да му бъдат представени днес и да бъде подготвена заповед.
Припомняме, че в сряда при четири тежки инцидента край Созопол спасителите от БУЛСАР Михаил Заимов, Владимир Явашев, Матей Матеев и Илия Минев извадиха от морето 14 възрастни и 4 деца.

Тогава в бурните води потънаха яхта на Техническия университет–София, катер и лодка, а друг катер бе изтеглен на брега с повреди.

Доброволците са действали при тежки условия и опасност за живота. Добрата координация между държавните структури и спасителите, както и бързата реакция помогнаха тези инциденти да завършат без човешки жертви

коментира Църнаклийски. Спасителите от БУЛСАР действаха много професионално, коментира и зам.-шефът на  ИАМА–Бургас Жельо Вълков, цитиран от агенция „Фокус“.

Никифор Герчев, председател на БУЛСАР: Държавата трябва да помисли за допълнителни механизми за повишаване на интереса на хората към участие в доброволчески формирования

От морските среди коментираха, че ако подобни инциденти се бяха случили по времето на бившия директор на агенцията Николай Апостолов, те неминуемо биха завършили с жертви. В усилията си да ликвидира морските доброволчески структури той даже бе поискал от съда да забрани дейността на БУЛСАР по търсене и спасяване, припомниха моряците. Причините бяха остри критики, обвинения в некомпетентност, ликвидиране на морското търсене и спасяване и съсипване на единствения спасителен кораб „Перун“, отправени му от организацията.

Спасителните операции в Созопол показаха, че морското спасяване има нужда от съвместната дейност на държавните структури и доброволците

коментира пред „Класа“ Никифор Герчев, председател на БУЛСАР. Според него държавата трябва да помисли за допълнителни механизми за повишаване на интереса на хората към участие в доброволчески формирования в различните обществени сектори.

източник: КЛАСА